ЗРЕЊАНИН ДОМАЋИН “ДАНА СРПСКЕ У БАНАТУ“

Зрењанин jе jуче био домаћин манифестациjе “Дани Српске у Банату”, коjу обележава Српска Православна Епархиjа банатска, а у оквиру програма обележена jе и десета годишњица од потписивања Повеље о братимљењу између Града Зрењанина и Општине Лакташи. 

Тим поводом градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић са сарадницима приредио jе приjем за госте нашег града – Нjегово преосвештенство Епископа банатског, господина Никанора, директора Представништва Републике Српске у Србиjи Млађена Цицовића и функционере Општине Лакташи, на челу с начелником општине Ранком Карапетровићем. Приjему су присуствовали и начелница Средњебанатског управног округа Снежана Вучуревић, као и представници општина Житиште и Сечањ.  

“Српска Православна Епархиjа банатска обележава “Дане Српске у Банату” са жељом да допринесе значаjу и важности наше историjе. То се свакако не постиже jедним даном и jедним догађаjем, него у континуитету, све дотле док имамо осећање шта значи наше учешће у jедноj епохи”, поручио jе Епископ банатски Никанор и позвао на jединство и саборност српског народа на свим просторима на коjима он живи.   

Обраћаjући се присутнима у препуноj Барокноj сали Градске куће, градоначелник Чедомир Jањић jе рекао да jе природно да природно да jедна од главних одредница представљања Републике Српске у Србиjи буде управо Зрењанин.  

“Разлоге за то налазимо и у ближоj и даљоj историjи, када су безброj пута наше везе учвршћиване и временом постале братске и приjатељске, у сваком смислу. Становништво у великом броjу наших села готово jе у потпуности пореклом из различитих краjева Српске и ти се корени никада не могу ишчупати, нити ослабити. Зато су данас Зрењанин и Требиње братски градови, зато су нам Лакташи братска општина, зато се сарадња развиjа и са Биjељином, Вишеградом, Билећом, зато су се сприjатељила и збратимила и наша села и наше месне заjеднице”, истакао jе Jањић и подсетио на свечане тренутке од 11. априла 2008. године, када су у Зрењанину Повељу о братимљењу потписали тадашњи начелник Општине Лакташи Милован Тополовић и градоначелник Зрењанина, сада министар привреде Горан Кнежевић

“Децениjу званичне сарадње обележавамо свечано и уверени смо да ће у годинама пред нама бити jош боља и садржаjниjа. Интензивно сарађуjемо у области културе и спорта, а данашњим окупљањем и разговорима настоjаћемо да повежемо и пословне људе из Зрењанина и Лакташа, jер jе привреда оно што покреће много тога”, истакао jе градоначелник Зрењанина.    

“Српском народу никада ниjе било потребниjе jединство и саборност, да ради на очувању своjе културе и на чувању своjе свете цркве”, казао jе директор Представништва Републике Српске у Србиjи Млађен Цицовић и додао да томе доприноси свако окупљање попут овог у Зрењанину. 

“Само добри и чврсти односи Републике Српске и Србиjе су гарант, пре свега, мира и стабилности у овом региону, а онда и гарант опстанка нашег народа. На томе ћемо радити и у нашем Представништву у наредном периоду”, нагласио jе он.

Делегациjу Општине Лакташи предводио jе начелник Ранко Карапетровић, коjи децениjу сарадње са Зрењанином види као jубилеj, али пре свега, као могућност да се она у наредном периоду jош више унапреди.

“Сигурно jе да смо у том периоду кроз доста тога прошли и научили jедни од других, и надамо се да ће та сарадња у будућности бити jош боља. Захваљуjем овом приликом и Граду Зрењанину и Епархиjи Банатскоj на своj подршци коjу нам пружаjу, у овом времену када многи желе да пониште Републику Српску, наше српско биће и оно чему смо тежили у протеклих 26 година, а стварали и неговали као нашу традициjу вековима”, поручио jе начелник Општине Лакташи. 

Свечану академиjу у Барокноj сали Градске куће увеличао jе наступ Градског дечjег хора Културног центра Зрењанина, под управом мр Сенке Милисављевић, а стихове песника пореклом из Републике Српске интерпретирали су глумац Милан Кочаловић и новинарка и рецитатор мр Бранка Jаjић. Скупу су се обратили Епископ банатски Никанор, директор Представништва Републике Српске у Србиjи Млађен Цицовић, градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић и председник Удружења Херцеговаца, потомака и приjатеља Херцеговине Милан Бjелогрлић, коjи jе и припремио програм академиjе.  

 

Извор: Град Зрењанин