ЗРЕЊАНИН ДОМАЋИН СКУПШТИНЕ ВАТРОГАСНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ: НАЈАВА НОВОГ ПЕРИОДА У РАДУ ДОБРОВОЉНИХ ВАТРОГАСНИХ ДРУШТВА

Скупштина Ватрогасног савеза Србије одржана је данас у Барокној сали Градске куће, а делегате из подручних ватрогасних савеза поздравио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. Он је том приликом истао да није нимало случајно што се овако значајан скуп одржава у нашем граду.

– Сигуран сам да је то на неки начин и заслужено, јер, двадесет три добровољна ватрогасна друштва делују у Зрењанину, а у чијем је поседу двадесет једно возило исправно и спремно за дејство, што је нама на понос. Трудили смо се да помогнемо нашим добровољним друштвима и сарадња са професионалцима је на високом нивоу. Поносни смо на наше ватрогасце и честитам начелнику Марићу и осталима који су препознали добровољне ватрогасце као озбиљну снагу, али не само да би помагали професионалцима – рекао је градоначелник Јањић, пожелевши им успешан рад Скупштине и пријатан боравак у нашем граду.  

 Скупштини су присуствовали помоћник министра унутрашњих послова и начелник сектора за ванредне ситуације, генерал полиције Предраг Марић, начелник управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту сектора за ванредне ситуације МУП Србије Горан Николић, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, начелник Полицијске управе Зрењанин Драгиша Војиновић, као и председници општина Сечањ, Житиште и Нова Црња. 

У свом обраћању Предраг Марић је изразио задовољство што се, како је навео, после много година види правац и светло на крају тунела.
– Убеђен сам да ће добровољно ватрогаство доживети озбиљну трансформацију, то није лак посао и никада не иде онако како бисмо ми желели, али сам убеђен да, ми као држава и ви као чланови, имамо капацитет да тај посао завршимо до краја – рекао је он и истакао даје посебно поносан на однос државе према добровољном ватрогаству.

 – Свака наредна година биће боља од оне претходне и у то сам потпуно убеђен. На нама је да се боримо да вратимо младе људе у добровољство и то је будућност. Видећете велику промену и колики је значај добровољног ватрогаства које ће бити све веће, а то ће држава знати да препозна – казао је Марић.    

Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин рекао је, између осталог, да су се кроз програм конкретних активности, уз подршку Владе Републике Србије, Владе Аутономне покрајине Војводине и Сектора за ванредне ситуације, стекли услови да се добровољном ватрогаству врате славни дани о којима са носталгијом причају њихове старије колеге. 
– Захваљујем се Сектору за ванредне ситуације који је одлучио да уступањем 45 ватрогасних возила, ојача наше капацитете и на тај начин нам омогући да лакше испунимо услове за категоризацију наших Добровољних ватрогасних друштава. Данас сам потписао уговор, на основу ког су та возила и званично постала наше власништво – рекао је Ћапин. 

Упутио је и захвалност старијим колегама добровољцима који су у досадашњим тешким условима успели да сачувају добровољно ватрогаство у Србији. 

– Међутим, мишљења сам да је време да бреме, које су дуго носили, полако препуштају млађим генерацијама које ће наставити борбу за добровољно ватрогаство. Имајући у виду изазове којима је изложено комплетно друштво на нивоу државе, можда је ово шанса да наша организација, предвођена енергичним, савременим и вредним младим људима, уз саветодавну функцију прекаљених добровољних ватрогасаца, створи будућност, а не да само носталгично оживљава прошлост – рекао је још Драган Ћапин на данашњем скупу у Зрењанину.

Извор: Град Зрењанин