ЗРЕЊАНИН ДОМАЋИН СУСРЕТА ПОЉОПРИВРЕДНИХ СТРУЧНИХ СЛУЖБИ СРБИЈЕ – ИСТАКНУТА ВАЖНОСТ ПОДРШКЕ РАДУ СЛУЖБИ ОД СТРАНЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Град Зрењанин и Пољопривредна стручна служба Зрењанин били су јуче домаћини традиционалног радног сусрета представника пољопривредних стручних и саветодавних служби широм Републике Србије, који се организује уочи новогодишњих празника, сваке године у другом граду. Зрењанин је овом приликом угостио тридесетак учесника скупа, а у раду је учествовао и помоћник министра пољопривреде у Влади Републике Србије из сектора за саветодавство и рурални развој Александар Богићевић.

Учеснике сусрета примио је у Градској кући заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, поздрављајући их у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име. На пријему се захвалила директорка ПСС Зрењанин Кристина Салапура, док је помоћник министра Богићевић истакао важност подршке раду стручних и саветодавних служби од стране локалних самоуправа у свакој средини.“Сарадња између локалних самоуправа и пољопривредних стручних служби, на којој сам инсистирао када сам дошао у министарство пре пет година, је веома битна, потребна и корисна”, рекао је он.

Богићевић је нагласио да се то огледа и на примеру поделе кукуруза и да се тамо где не постоји добра сарадња види да су резултати лошији.“Мислим да на целој територији Србије већина локалних самоуправа и пољопривредних стручних служби сарађује добро и она мора бити на свестрану корист. Важни су и овакви скупови, трудио сам се да се што више виђамо, размењујемо искуства и држави пружимо оно што се од нас очекује. У наредна три месеца наш највећи посао биће примена е – аграра и то мора заживети, дигитализација је препорука Владе, а све то не можемо реализовати без подршке локалних самоуправа”, рекао је он.

“Пољопривредна стручна служба у Зрењанину има пуну подршку града, и кроз финансијско учешће и кроз друге видове помоћи у раду и унапређењу услуга које пружа нашим пољопривредним произвођачима”, истакао је заменик градоначелника Сантовац, уз напомену да Град Зрењанин нема директних ингеренција над радом ПСС, али да је сарадња изузетно добра, јер је у обостраном интересу да услуге које пружа корисницима буду што квалитетније.

“Договарамо се око одређених активности и пројеката, а када предвиђамо и финансијска средства за ту намену, гледамо да то буде не само помоћ раду стручне службе, већ да то, уствари, представља помоћ нашим пољопривредним произвођачима. Град Зрењанин уступа Пољопривредној стручној служби и део државног пољопривредног земљишта, који користе као огледна поља и на којима смо присустни током године, заједно с пољопривредним произвођачима. Финансирали смо у протеклом периоду набавку опреме за лабораторију и издавајамо средства за контролу узорака земљишта, која је за наше пољопривреднике бесплатна. Нема разлога да сарадња између града и Пољопривредне стручне службе не буде у наредном периоду још боља”, истакао је Сантовац и пожелео учесницима скупа да, уз размену идеја и искуства у раду, понесу из Зрењанина и пријатне утиске.

Пољопривредна стручна служба у Зрењанину развила се из Станице за заштиту биља, основане 1956. године. У току свог постојања мењала је организационе облике рада, али јој је основни циљ био увек исти – унапређење пољопривредне производње. Територијално покрива цео Средњобанатски управни округ, Град Зрењанин и општине Житиште, Нова Црња, Сечањ и Нови Бечеј. Својом делатношћу обухвата 12 категорија, од непосредне пољопривредне производње на површини од 90 хектара, преко саветодавног рада, прогнозно-извештајне службе, контроле плодности земљишта и квалитета пољопривредних производа, лабораторијских испитивања квалитета семена до организовања стручних скупова тематског типа из свих области пољопривреде. Велику већину од двадесетак запослених чине високообразовани стручњаци различитих профила.

Извор: Град Зрењанин