ЗРЕЊАНИН И ОВЕ ГОДИНЕ У ПРОГРАМУ НИС „ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“ – СРЕДСТВА УСМЕРЕНА У ОБРАЗОВАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ УЧЕНИКА

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић јуче је, у Палати “Србија” у Београду, у име Града Зрењанина присуствовао уручењу споразума о учешћу нашег града у овогодишњем циклусу програма “Заједници заједно” компаније НИС, у који је Зрењанин укључен са још 11 градова и општина у Србији. Радишић је споразум примио од генералног директора компаније НИС Кирила Тјурдењева, а свечаности су присуствовали министри у Влади Републике Србије, представници локалних самоуправа са којима НИС сарађује у оквиру програма “Заједници заједно”, менаџмент компаније НИС и бројни представици медија.

У сарадњи са ресорним министарствима Републике Србије, Компанија је донела одлуку да у 2020. години средства опредељена за реализацију пројеката у оквиру програма „Заједници заједно“ усмери на једну област: образовање – дигитализација наставног процеса и унапређење безбедносно-информационих система у образовним установама. Меморандум о заједничком учешћу у пројекту потписали су министри у Влади Србије – унутрашњих послова Небојша Стефановић, просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и енергетике и рударства Александар Антић

Настојећи да стекне обухватнији увид у приоритетне потребе установа образовања, компанија НИС је крајем 2019. и почетком ове године спровела анкету о стању и потребама основних и средњих школа у свим градовима и општинама обухваћеним Програмом, у области дигитализације наставног процеса и безбедносних система. Анекта је показала да је школама, у складу са захтевима наставног процеса, потребан већи број пакета дигиталне опреме, као и квалитетнији и функционалнији безбедносни системи. Сходно томе, програмски циклус “Заједници заједно 2020” има за циљ да реализује пројекте образовних установа у складу са захтевима дигитализације као националним приоритетом и савременим тенденцијама у образовању.

Како је истакнуто, савремени технички и технолошки услови омогућили су да развој образовног процеса буде све више уједначен и да сваки ученик има једнаке услове за стицање знања и вештина, без обзира на место у којем живи. Поред унапређења наставног процеса важно је да школа буде место у којем се сви осећају сигурно, а модерна опрема омогућиће да и безбедносни услови у школама буду на високом нивоу.

 Кроз овај програм НИС ће уложити 114,5 милиона динара у основне и средње школе у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту. 

Јучерашња свечаност уједно је означила и почетак овогодишњег конкурса у оквиру програма „Заједници заједно“. О избору пројеката који ће бити подржани одлучиваће комисија састављена од представника Министарства унутрашњих послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, локалне заједнице и компаније НИС. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ који траје до 17. марта 2020. године објављени су на сајту www.nis.eu/zajednici-zajedno, а резултати конкурса биће објављени до 22. априла 2020. године.

Извор: Град Зрењанин