ЗРЕЊАНИН: ИСПУЊЕНО ОБЕЋАЊЕ ДАТО У ЛУКИЋЕВУ – ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК ВЕЉКУ ЛУКИЋУ – КУРЈАКУ У ЦЕНТРУ СЕЛА

Поводом обележавања Дана победе и 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, у Лукићеву је завршена обнова споменика-обелиска народном хероју Вељку Лукићу – Курјаку. Тиме је испуњено обећање које је приликом последње посете том насељеном месту дао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, када му су челници месне заједнице предочили да је споменик у веома лошем стању и да представља опасност за пролазнике. Јањић је тада рекао да ће Град Зрењанин, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, у кратком временском року приступити обнови споменика, с обзиром да се ради о једном од симбола села, посвећеном личности по ком је Лукићево и добило име. 

Споменик је постављен 1950. године, док су две спомен плоче лево и десно од споменика, са исписаним именима бораца страдалим у народноослободилачкој борби постављене 1956. године. Обелиск је висок 6 метара, обложен мермерним плочама. На предњој страни, при дну стуба, исклесан је лик Вељка Лукића, а изнад и испод њега био је уклесан латинични текст.

Како се наводи на сајту Завода за заштиту споменика културе, пре конзерваторско-рестаураторских радова, споменик је био у веома лошем стању, а боравак у његовој близини ризичан, првенствено због стања масивних мермерних плоча којима је обложен високи стуб. Многе плоче су попуцале, или су почеле да се одвајају од стуба, а у горњој зони обелиска, из пукотине је никао брест. Стање исписаног текста на мермерним плочама је такође било веома лоше, те је било потребно и њих обновити. Такође је предвиђено и враћање оригиналног ћириличног текста на обелиску који је деведесетих година прошлог века замењен латиничним. 

Мере заштите су подразумевале грађевинске, каменорезачке и конзерваторске радове. Демонтиране су мермерне плоче око стуба споменика, а од каменорезачких радова извршено је облагање стуба новим мермерним плочама, по врсти и боји слични постојећим, које нису замењене. Извршено је и враћање оригиналног текста на предњој страни стуба, машинским исписом ћириличног, уместо претходног латиничног текста, а обновљена су сва ручно исписана слова са именима палих бораца на обе плоче испред споменика. На крају су све плоче додатно причвршћене за стуб. Такође су и све површине постамента, као и прилазно степениште са зидовима, уместо ранијег тераца, сада обложени кулиром у две нијансе. Извршени су и додатни и конзерваторско-рестаураторски радови засновани на савременим принципима заштите културних добара – наводе у Заводу за заштиту споменика културе и закључују да је квалитетно изведеним радовима обновљен још један ратни меморијал, чиме је сачувана успомена на трагичан део историје мештана села Лукићева.

Инвеститор је био Град Зрењанин, а извођач радова предузеће „Гранит Лијешће“ из Сремске Митровице. Пројектно-техничку документацију израдио је Завод за заштиту споменика културе Зрењанин – одговорни пројектант била је Драгана Шијак, дипломирани инжењер архитектуре, а сарадници Бранислав Милић, етнолог и Жељко Попов, диа мастер. За конзерваторски надзор били су задужени Драгана Шијак и Бранислав Милић. 

Извор: Град Зрењанин