ЗРЕЊАНИН КАНДИДАТ ЗА ДОМАЋИНА 9. СОШОВ – ГРАД ПОСЕТИЛА ТЕХНИЧКА КОМИСИЈА САВЕЗА ЗА ШКОЛСКИ СПОРТ ВОЈВОДИНЕ И ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ

Зрењанин је истакао званичну кандидатуру за домаћина 9. Спортске олимпијаде школске омладине Војводине (СОШОВ), а тим поводом град је посетила техничка комисија Савеза за школски спорт Војводине и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Радном састанку с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром присуствовали су и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић и директор Јавне установе “Спортски објекти” Данијел Шебез. Техничка комисија из Новог Сада проверавала је испуњеност услова које би град Зрењанин требало да задовољи за организацију тог значајног спортског догађаја, а коначна одлука о домаћину 9. СОШОВ требало би да буде донета у току наредне недеље.

У очекивању те одлуке, подсећамо да је Зрењанин био узоран домаћин две школске олимпијаде – 2. СОШОВ (20-23. јун 1974. године) и 5. СОШОВ (4-7. јун 1986. године) и оба пута угостио по неколико хиљада ученика спортиста, судија и техничких лица, а са тих догађаја остали су забележени лепи призори отварања и такмичења на препуном градском стадиону и пратећих програма. Такмичења су тада организована на градском стадиону, хали спортова, градском базену, градском стрелишту, Дому борилачких спортова, теренима СЦ “Партизан” и салама основних и средњих школа и Техничког факултета “Михајло Пупин”. Учесници су  били смештени у неколико основних школа и касарни војног гарнизона у Зрењанину. Током трајања 2. СОШОВ, Зрењанин је угостио и учеснике Генералне скупштине Међународне федерације за школски спорт, уз присуство делегата са свих континената.  

Под насловом “Смотра младости и лепоте”, лист “Зрењанин” у броју од 22. јуна 1974. године објављује да је свечаном отварању на Градском стадиону присуствовало 20.000 гледалаца и 4.500 такмичара.
“Била је то слика какву Зрењанин одавно није видео. Преко 4.000 ученика, у спортској униформи боје своје зоне, зелени тепих стадиона, јарболи са заставама, младост Војводине – давали су незаборавну слику”, наводи се у опширном тексту.

Спортска олимпијада школске омладине Војводине покренута је 1969. године, а прва спортска манифестација те врсте одржана је 1970. године у Новом Саду, са преко 4.500 учесника у 11 спортова. Након тога одржане су олимпијаде у Зрењанину (два пута – 1974. и 1986.), Суботици (1978.), још једном у Новом Саду (1982.) и Сомбору (1989. године), да би потом уследио дужи прекид, а традиција је обновљена 2014. године, када је домаћин 7. СОШОВ био поново Сомбор. Претходна олимпијада одржана је 2018. године у Новом Саду, уз учешће око 4.500 учесника у 14 спортова. Највећа је спортска манифестација ученика у Војводини, a oрганизују је Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Савез за школски спорт Војводине.

Извор: Град Зрењанин