ЗРЕЊАНИН НА „ГУГЛ ЗЕМЉИ 2023“ – ПРОМЕНЕ НА ЛИЦУ ГРАДА КОЈЕ СВЕДОЧЕ О ИЗГРАДЊИ ПРИВРЕДНИХ И СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА И САОБРАЋАЈНИЦА

У aжурираном издању једног од најпопуларнијег интернет програма – „Гугл Земља“ – постављеног на самом крају претходне године, поглед на Зрењанин из ваздуха нуди многе нове детаље и промене у односу на претходну верзију. Верзија „Гугл Земље 2023“, која је сада доступна корисницима, представља, дакле, град у реалном времену, односно приказује садашњи изглед Зрењанина, а то је најприметније кроз неколико доступних детаља: комплекс „Линглонга“, трасу обилазнице и градилишта стамбених и пословних објеката широм града и у оквиру индустријских зона.

Импресивни комплекс „Линглонга“ из ваздуха даје слику производних хала завршених у највећем делу и нуди занимљиво поређење овог простора од скоро стотину хектара са другим деловима града. У приказу „Гугл Земље“ од пре само нешто више од годину дана, овде је још увек махом градилиште на нивоу тла. 

Упадљива је и траса обновљеног магистралног пута кроз град, са проширењима у зонама појединих раскрсница, изведеним током прошле године. Део обилазнице који је, у претходној верзији програма, био у изградњи, сада је јасно видљив као завршен, са новим мостом и кружном раскрсницом у Првомајској улици.

Упадљив је на „Гугл Земљи 2023“ и нестанак старог „Шинвоза“, код болнице, али и појава нових производних погона у индустријским зонама “Југоисток” и “Багљаш”.

Највише промена бележи се на градилиштима станова, од којих су најприметније у улицама Гундулићевој, Жарка Зрењанина, Коче Коларова, Тоше Јовановића, Петефијевој…

Осим сагледавања читаве планете из ваздуха, кроз прецизне 3Д макете градова, најкорисније примене програма “Гугл Земља” јесу могућност одређивања оптималне путање и мерење растојања између било које две тачке, мерење површина, увид у ГПС податке за неку тачку, добијање шире информације о локацији  и друге. 

Извор: Град Зрењанин