ЗРЕЊАНИНА ДЕО ВЕЛИКЕ ХУМАНИТАРНЕ МИСИЈЕ, ДОПРЕМАЊА МЕДИЦИНСКЕ ПОМОЋИ И ПОВРАТКА НАШИХ ДРЖАВЉАНА

Четворица пилота компаније “Аir Serbia”, наших суграђана, учествовала су протеклих недеља у више акција допремања хуманитарне помоћи и повратка наших суграђана са различитих светских дестинација. Капетан-инструктори на летелицама Ербас А320 Младен Драгић и Немања Ивановић и први официри на истој фамилији ваздухоплова Драган Вујин и Милан Милошевић били су пилоти приликом допремања медицинске помоћи из Кине. Зрењанинци могу бити поносни на своје пилоте, којима је указана част да из Пекинга и Шангаја допреме највеће пошиљке помоћи за Србију, али и да учествују у другим хуманитарним мисијама.

Младен Драгић, Милан Милошевић и Драган Вујин тренутно су на одмору у Зрењанину и за њих је приређен и пријем у Градској кући, а угостио их је помоћник градоначелника Душко Радишић. У име градоначелника Чедомира Јањића и у своје лично име, он се захвалио пилотима што су учествовали у овој великој хуманитарној мисији за нашу земљу и да Зрењанину може бити бити на част што има овакве суграђане.
“Очи су засузиле када је стигла та помоћ из Кине, а потом и кинески лекари који су претходно прошли кроз све фазе епидемије, са драгоценим искуством да га пренесу нашим стручњацима и допринесу да се у Србији епидемија заустави на најбезболнији начин. Сада смо већ у ситуацији да се све полако смирује, а такође ми је значајно и емотивно што нашу помоћ можемо да понудимо и упућујемо другима, конкретно Италијанима, где је пандемија знатно интензивнија него код нас”, рекао је Радишић.

Милан Милошевић је описао први лет до Шангаја, преко Новосибирска, који је трајао 12 сати и рекао да је био врло емотиван, због упућене хуманитарне помоћи и израженог пријатељства кинеског народа према Србији.
“Емоције су изазвали и натписи на кутијама “Челични пријатељи, делимо и добро и зло” и била ми је привилегија и част што сам имао прилику да на овакав начин помогнем својој држави и свом народу”, каже први официр Милошевић.

Четири посаде смењивале су се на том лету, а капетан-инструктор Младен Драгић истиче да се на лет у Кину упућује посада састављена од десетак чланова. Осим поменутих летова до  Пекинга и Шангаја, наводи да је укупно до сада реализовано око тридесет хуманитарих летова и да су још у току.
“Како се пандемија смањује, очекујемо да ће и таквих летова бити мање, летећемо по потреби и ту смо ако је потребно наше ангажовање”, истиче Драгић.

Први официр на А320 Драган Вујин је био пилот и на лету из Абу Дабија, крајем марта, када су наши грађани враћени у Србију и наводи да је било доста таквих летова и потребе да се они организују.

Током разговора у Градској кући констатовано је да је Зрењанин, у односу на број становника, град са вероватно највише активних пилота у нашој земљи, и да је то резултат успешног рада овдашњег аеро-клуба, основаног пре 90 година. Капетан Драгић наводи да је десет наших суграђана запослено у “Ер Србији” као активни летачи, а још неколико активно лети у другим фирмама, укупно петнаестак, не рачунајући војне и пољопривредне пилоте.
“Сигурно је да и међу војним пилотима има Зрењанинаца, а многе пољопривредне авијације у градовима широм Србије имају и кадрове из Зрењанина, и сви су углавном на руководећим местима. Овај град је, захваљујући аеро-клубу и његовој дугој традицији, дао велики допринос српском ваздухопловству”, каже он.

На крају пријема, пилоти су изразили очекивања да ће ускоро доћи до стабилизације стања у авио-саобраћају и да ће авио-компаније, заједно са ваздухопловним властима, пронаћи начин да се нормализација саобраћаја изведе уз примену највиших безбедносних стандарда, што је и до сада био случај. 

Фотографија: https://twitter.com/airserbia

Извор: Град Зрењанин