ЗРЕЊАНИНСКИ МАТУРАНТИ ТРАДИЦИОНАЛНИМ ПЛЕСОМ ОБЕЛЕЖИЛИ ЗАВРШЕТАК ШКОЛОВАЊА, ГРАДОНАЧЕЛНИК ИМ ПОРУЧИО ДА НИКАДА НЕ ОДУСТАЈУ ПРЕД ИЗАЗОВИМА

Трг слободе у Зрењанину поново је био испуњен младошћу, матурантима који су у разиграним плавим и розе бојама мајица и с плавим кишобранима плесали данас кадрил, на традиционалној годишњој градској манифестацији. Уз звуке оперете “Слепи миш” Јохана Штрауса, ученици завршних разреда свих девет градских средњих школа придружили су се својим вршњацима у бројним градовима у нашој земљи и у више од десет европских држава, који су плесали истовремено, тачно у подне.

Симболичном обележавању завршетка школовања и ступања у ново животно доба, уз око хиљаду матураната, присуствовали су њихови родитељи, родбина, професори, пријатељи, као и грађани Зрењанина које тај занимљив догађај у центру града привлачи.

У име Града Зрењанина, покровитеља манифестације од значаја за град, матуранте је поздравио и плес отворио градоначелник Симо Салапура. Поручио им је да су пред њима изазови, лепи и тешки тренуци, али да никада не одустају, да верују у себе и своје снове и да се никада не предају.

“Бројни суграђани, баке и деке, родитељи и професори испратили су још једну генерацију зрењанинских матураната. Послали смо лепу слику са нашег традиционалног догађаја, са нашег трга. Та лепа слика послата је у етар, послата је у Србију и свет. Желим им да, уколико оду из нашег града или остану овде да студирају и раде после средње школе, да се сете одакле су, да су из овог града и Србије, у свим другим срединама, а ми ћемо учинити да створимо услове у нашем граду и региону да се врате и професионално и лично остваре”, рекао је градоначелник пред окупљеним матурантима и присутнима на Тргу слободе.

Зрењанин се први пут у ову манифестацију европских размера – “European quadrille dance festival” – укључио 2007. године и од тада сваке године, у просеку више од хиљаду учесника, истовремено кад и њихови вршњаци у бројним другим градовима, плеше у другој половини месеца маја, тачно у подне. Координатор плеса у Зрењанину и овога пута била је Николета Видаковић, која учествује у организацији манифестације од самих почетака.

Извор: Град Зрењанин