ЗВУЦИ БРАЗИЛА ЧУЛИ СУ СЕ НА НОВОСАДСКОМ ЕЂШЕГУ

У новосадској културној станици Еђшег у петак 17. јануара од 20 часова одржано је вече посвећено култури, музици и плесу Бразила. У првом делу представиле су нам се новосадске школе бразилског плеса, перкусија и капуера, а потом је уследила новогодишња журка на бразилски начин. Улаз је био слободан.

Звуци перкусиониста орили су се препуном салом уз пљесак публике коју је захватио заразни ритам. Посебно су атрактивни били егзотични костими по којима је Бразил итекако познат. Присутни су се упознали са радом новосадске бразилске екипе. Плесно удружење Sambalkinhas приказало је основе више врста бразилског плеса. Клуб Capoeira Senzala представио је фантастичну вештину, између плеса и борбе. Sambansa samba school мноштвом различитих удараљки изводи врло упечатљив перформанс. Од врелих ритмова заљубљеницима у бразилску карневалску атмосферу застаје дах.

Судећи по реакцијама Новосађана постоје велике симпатије и афинитет према темпераменту ове далеке културе. Такође и заинтересованост за учење основних корака у плесним школама по граду. Овај традиционални, врло енергичан плес са нагласком на импровизацији и игрању уз удараљке прате брзи покрети ногу и кукова и никога не оставља равнодушним.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.