23. АРТ ТРЕМА ФЕСТ – ПРЕДСТАВА „ЕДИТ ПЈАФ“ НАЈБОЉА НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ

Арт Трема Фест, чији је организатор већ 23 године Градско позориште Рума, традиционално се одржава крајем марта, што је ове године било немогуће, јер је тада била проглашена ванредна ситуације због пандемије корона вируса. Уместо тога, овај фестивал је одржан од 24. до 29. септембра као 23. „Арт Трема Фест у септембру, примери добре позоришне праксе“.

Међутим, он је ипак реализован у форми традиционалног Арт Трема Феста у марту, додуше са четири представе, али и изложбом, промоцијом књиге, као и радионицима са млађим узрастом. Ове године је разлика била и у томе што није било стручног жирија, већ Жирија активних грађана у култури.

Једногласним одлукама овај жири је за најбољу прогласио представу „Едит Пјаф“, ауторски пројекат Ђурђе Вукашиновић, Тремину златну маску за најбољу глумицу доделио је Софији Јуричан за улогу Марије у представи „Шта ћемо сад?“, Тремина златна маска за најбољег глумца је отишла у руке Ивана Ђорђевића Џудија за улогу Филипа у истој представи, док је специјална награда за драматизацију и ауторски рад додељена Урошу Младеновићу за представу „Ствар избора – зашто слушам Марчела“. Специјална Тремина маска је додељена румском High School Theatre за укупна допринос Арт Трема Фест пројекту.

По традицији, Арт Трема Фест је отворен изложбом која је посвећена познатој глумици Светлани Цеци Бојковић под називом „Уметност глуме или трагање за истином“.

Реч је о изложби Позоришног музеја Војводине, а домаћин је био Завичајни музеј Рума.

Другог фестивалског дана је одржана креативна радионица за децу и омладину у сарадњи са дневним боравком „Фоксфорд“ у Дому омладине, а у 17 часова и промоција монографије „Од просценијума дорикванда“ аутора Стевана Пиштевића и Секуле Петровића.

Домаћин је била Градска библиотека, а промоција је одржана у Малој сали Културног центра. Представа кабаретског типа, „Едит Пјаф“, која је ауторски пројекат Ђурђе Вукашиновић из Бања Луке одиграна је у Дому омладине.

Трећег фестивалског дана, 26. септембра организована је креативна радионица за децу и омладину у сарадњи са удружењем грађана „Покажи шта знаш“ – Драмски студио Дом омладине, а потом и сценска инсталација Фундуса као нематеријалне културне баштине Градског позоришта Рума.

У вечерњим сатима публика је могла да погледа представу „Ствар избора“, а реч је о ауторском пројекту Уроша Младеновића, у извођењу „Телепорт театра“из Параћина којије одиграна у Дому омладине.

Последњег фестивалског дана, 29. септембра, публика је имала задовољство да погледа представу на енглеском језику румских гимназијалаца под називом „Little Shop od Horrors“ Ruma High School Theatre у Дому омладине.

Проглашењем најбољих и доделом награда и Треминих маски које је доделио Жири активних грађана у култури окончан је овогодишњи, мало специфичан, 23. Арт Трема Фест.

„Наша је жеља била да пошаљемо позитивне вибрације са сцене нашој публици, а да притом не нарушимо њихову здравствену безбедност. Водили смо рачуна да испоштујемо и број људи, како би били безбедни. Ово је била редукована Трема, са четири представе, уз једну промоцију и једну изложбу, као и радионице за децу и младе. Надам се да ћемо до краја године довести још неколико гостујућих представа“, рекао је Золтан Фридман, координатор пројекта Арт Трема Фест.

Он је додао да је фестивал ове године имао и хуманитарни карактер, сваки гледалац је добио Тремину заштитну маску, а за њу је дао колико је могао. Тај приход ће се користити за продукцију представа Градског позоришта Рума.

Организатор и овогодишње треме је, као и увек до сада, Градско позориште Рума, уз покровитељство локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата за културу и Министарства за културу и информисање. Партнери су били Завичајни музеј Рума, Градска библиотека и Културни центар.

Извор: Општина Рума