AFIRMACIJA PANČEVA KROZ OŽIVLJENE REČI

„Sveti Vrači i zvuk reči“, književni je program koji je održan u četvrtak, 14. novembra 2019, u sali POKS-a, u Pančevu, navodi 013info.

Milivoje Jovanović Česmen, Miloš Diklić, Dragan Petković, Gordana Vlajić i Milorad Ilić, učesnici su  ovog programa, koji su se svojim poetskim i proznim kazivanjem osvrnuli na značaj Pančeva na svetskoj i istorijskoj mapi.

Bila je ovo prilika da se u kontekstu afirmacije našeg hroničnog nipodaštavanja sopstvene slavne prošlosti, publici predstavi knjiga „Kako je poletela srpska Sparta“, prof. mr Milorada Ilića, koja je rezultat njegovog decenijskog istraživanja o dr Vladimiru Aleksiću, prvom pilotu, prvom letaču u Srbiji i drugom na svetu. Dr Aleksić je živeo i radio u Panevu, a poleteo je sa ledine koja se nalazila nedaleko od Manastira u Vojlovici.

Pored prof. Ilića, publika je pozdravila i pančevačke pesnike koji su govorili svoju rodoljubiva poeziju.

Povod kulturno-umetničkog okupljanja bio je dan rođenja Karađorđa, začetnika kraljevske dinastije Karađorđević. Karađorđe je za naš grad značajan i po tome što je svojevremeno obezbedio drvnu građu za izgradnju Uspenjskog hrama, kao što je i Pančevo značajno za Prvi srpski ustanak koji je podigao Karađorđe, jer se naša ondašnja pogranična varoš prva pridružila ovoj borbi. 

Izvor: 013info