АЛЕКСАНДАР СТОЈКЕЧИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

Професор историје Александар Стојкечић (1984), члан Српске напредне странке, нови је председник општине Сремски Карловци. Он је на данашњој, другој у новом сазиву, седници Скупштине општине изабран већином гласова за првог човека Сремских Карловаца. Гласање су, како су и најавили на конститутивној седници, бојкотовали одборници Српске радикалне странке, а један одборник је био против Стојекчићевог избора.

Одборници су у пакету гласали и за заменика председника општине и чланове Општинског већа. Функцију заменика председника општине обављаће студенткиња Вишња Плавшић, док су у Општинско веће изабрани: правник Богдан Савић (за комуналне делатности, саобраћај, грађевинско земљиште и јавну својину), инжењер пољопривреде Ђорђе Миљевић (за културу и образовање), васпитачица Сунчица  Милиновић (за туризам и инвестиције), економиста Ђурђица Шнур (за привреду и финансије) и дипломирани менаџер Живана Живановић (за спорт, омладину и социјалну политику). Богдан Савић и у претходном мандату био је члан Општинског већа.

Обраћајући се одборницима, новизабрани председник општине Александар Стојкечић је нагласио да указану част да води Сремске Карловце не види само као привилегију, већ изнад свега, доживљава  и прихвата као одговорност и обавезу да заједно са одборницима и суграђанима ради на напретку места.

Сремски Карловци нису један обичан српски град – рекао је Стојкечић. –  То је  место од националнаног значаја. Као средиште Карловачке митрополије, црквени поглавари и градски оци током 18. и 19. века у оквирима Аустријског царства и западне цивилизације развијали су их  тако да на афирмативан начин кроз духовно, културно, уметничко и образовно стваралаштво у најбољем светлу прикажу српску традицију, културу и идентитет.Зато је лако одабрати пут нашег даљег развоја, а то је богато културно-историјско наслеђе које треба да реафирмишемо, поносно га извадимо из музејских и галеријских деопоа, обновимо сећање на великане наше прошлости и славне догађаје и све то ставимо у центар развоја туризма и угоститељства. То је наше добро које уз правилно управљање, ревност и предузетнички дух треба да донесе просперитет нашем месту, али да буде и инспирација за нове ствараоце.

По Стојкечићевом мишљењу, Сремски Карловци би као један од стубова српске културе и слободарске државотворне традиције, требало да буду окосница очувања националног идентитета уз истовремено упознавање  партнера са запада и истока са највећим дометима и вредностима нашег културног стваралаштва, а учешће у пројекту Европске престонице културе сматра приликом  за уређење центра места, и представљање  наслеђа, знаменитих личности и догађаја државама Европске уније.

Као циљеве у раду нове гарнитуре на власти навео је унапређење путне и комуналне инфраструктуре, побољшање рада комунлане службе, проширење зелених површина. Напоменуо је да ће посебна пажња бити посвећена предузетништву и унапређењу  радне зоне Просјанице,а  да пољопривредници могу да рачунају на посетепено уређење атарских путева и подршку за подизање производње, нарочито за виноградарство и воћарство. Најавио је додатне подстицајне мере за треће и четврто дете, улагања у изградњу дечјих и спортских игралишта, пружање више шанси за младе.

Скупштина је данас разрешила доскорашњу општинску изборну комисију и именовала нову, те изабрала нову Административномандатну комисију. Констатована је оставка Стевана Стевановића (СНС) на место одборника и донето решење о престанку одборничких мандата Стојкечића и Плавшићеве због њиховог избора на кључне функције у општини.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Извор: Општина Сремски Карловци