АМБРОЗИЈА БУЈА И ГУШИ ЉУДЕ И УСЕВЕ

Сомборци којима смета полен амброзије, ове године имаће више разлога за бригу, јер амброзије има свуда. Упркос контроли и кажњавању, власници и корисници земљишта избегавају да своје парцеле очисте од амброзије.

Амброзија на њивама, овратинама, поред путева, то је слика Сомбора и околине данас, и то у време цветање амброзије која спада у биљке које су најјачи алерген.

На једну такву парцелу пажњу нам је скренуо наш гледалац Младен Ваисављевић.

„Површина је по мојој процени четири до пет хектара и то је до јуче страшно било и видети. Као плантажа као да је сађено“, каже Влаисављевић.

Контрола амброзије врши се свакодневно и врше је три одељења Градске управе. Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине, преко пољочуварске службе и то на пољопривредним површинама, Одељења инспекције и комуналне полиције на другим површинама, а Одељења за комуналне делатности на јавним површинама.

У 2017. години извршено је око 100 контрола, а у 2018. години 160 контрола, али су контроле присуства амброзије и даље у току«, каже Бранка Полић, инспектор за заштиту животне средине.

Инспектори не само да контролишу већ и кажњавају власнике и кориснике површина на којима расте амброзија.

„У 2017. години кажњено је 90 одговорних лица која нису уклонила амброзију, а у 2018. години се очекује ко 150 прекршајних налога“, каже инспекторка.

Али ни контроле ни казне нису довољне да се њиве и друге површине очисте од амброзије, а то значи проблеме за оне који су алергични на амброзију.

„Цуре сузе, пецка у носу, кијање, не може се спавати ноћу и све то таје месец дана“, каже Влаисављевић.

Парцела на коју се жалио на гледалац у међувремену је потарупирана, али на многим њивама амброзија расте равноправно са кукурузом или сојом.

Ова година била је повољна за развој свих корова, па и амброзије, која ових дана буја и гуши усеве и на парцелама које су третиране хербицидима.

Извор: РТВ