АНЂЕОСКИ ГЛАС СРЂАНА АСАНОВИЋА НА МУЗИЧКИМ ВЕЧЕРИМА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Срђан Асановић, млади интерпретатор традиционалне музике из Београда, одржао је концерт традиционалих песама у оквиру циклуса Музичких вечери Матице српске, у среду, 30. јануара 2019. у Свечаној сали ове институције. Музичку клавирску пратњу подарила је професорка клавира Јелена Васић Кекић.

Концерт је реализован уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада а улаз на ову несвакидашњу свечаност био је бесплатан. Концерт је почео минутом ћутања у спомен недавно преминуле Др Олге Хаџић, прве даме ректора Новосадског универзитета која је, између осталог, завршила и средњу музичку школу. На програму су биле световне песме нашег великана Корнелија Станковића, затим познате као и нешто ређе певане старе песме из Војводине, Косова и Метохије и др.

Долазимо до оног дела када понестаје речи да се опише савршенство и експресија Срђановог извођења, како соло, тако у синергији са Јеленином пратњом. Нрп. након Станише Стошића, док нисмо чули Срђана, нисмо могли замислити тако лепо узвођење песме „Симбил цвеће” мада нам се кожа јежила од милине на сваку од преко 20 одабраних песама.

Из импресивне биографије сазнајемо да је Срђан Асановић рођен у Врбасу, а средњу музичку школу „Исидор Бајић” завршио са највишим оценама. Основне и мастер студије завршио на Катедри етномузикологије Академије уметности у Новом Саду. Одбранио је мастер рад на тему музичког фолклора Срба у Хомољу кроз призму Светлане Стевић Вукосављевић.

Сарађивао са нашим и светски познатим композиторима. Објавио је мноштво радова и компакт-дискова, носилац је награда на фестивалима традиционалне и ране музике и етно-филма. Наступио је и на фестивалу „Егзит”. Добио је подршку Маре Ђорђевић, чувене интерпретаторке изворних песама са Косова и Метохије, као и благослов патријарха Павла. Као један од хиљаду најбољих студената Србије, добитник је стипендије Фонда за младе таленте као и стипендије Министарства просвете за време школовања на докторским студијама из етномузикологије.

Верујем да након слушања Срђана Асановића, неком студенту или средњошколцу може да се преокрене одабир животног пута. То је моменат када вас неко истински покрене!

На срећу, синоћни наступ је снимљен од стране организатора и може се послушати овде.

Нама остаје да парафразирамо стих из народне песме, благо мајци која је Срђана родила, и нама који га имамо! Анђели су с њим!

Текст и фото: В. Раонић;