АНИП „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ НАЈБОЉИ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ФЕСТИВАЛУ У ПОЉСКОJ

Извођачки састав АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме је учествовао на Интернационалном фестивалу „Лица традиције“ у Пољској у месту Зелена гора. Састав од 24 играча и 10 чланова оркестра је пут Пољске кренуо 13. јула. Свe време фестивала били су смештени у хостелу у Зеленој гори, али су повремено одлазили у околна места где су имали прилике да се представе пољској публици. Поред наше групе учесници фестивала су били су и фолклористи из Бугарске, Македоније, Индонезије и два домаћа ансамбла из Пољске. Фестивал је започео програмом у Охли, музеј на отвореном (етно село), где су су се прво такмичили певачи свих група ученика. 

Док је жири доносио одлуку о наградама за певаче појединце, одржано је још једно такмичење. Члан Извођачког састава, Ђорђе Малетић је победио у традиционалном такмичењу бацања потковице и освојио прво место. Након тога је и друго место у певању узела Исидора Живановић.

У току тог преподнева са штанда који је био резервисан за Србију смењивале су се мелодије Народног оркестра АНИП-а и пољска публика је имала прилике да испроба део домаће кухиње (качамак, чварци, сланина, шунка, кулен…) и да заигра са играчима. Наступи су били и у Лагову, Ниесулици, као и у Зеленој гори где је у локалнм позоришту изведен такмичарски програм. АНИП се представио играма Срема, Косовског поморавља и Босилеграда. Између кореографија су се смењивале песме као и мелодије извођене на традиционалним инструментима (гајде, самица…). У локалној винарији након такмичарског концерта наш Народни оркестар се „надсвиравао“ са пољским оркестром из састава Хулајники. 19 јул је био заказан за Гала концерт где су све групе заједно наступиле. У амфитеатру који прима око 3.000 људи, АНИП се представио сплетом песама јужне Србије и играма Босилеграда. Након коцерта председник жирија Жерард Новак је читао одлуке жирија. АНИП је проглашен за победника фестивала и додељена је новчана награда од 1000 еура. Одлуком жирија сума прве награде (1500 еура) подељена је на мање своте осталим учесницима, а АНИП је освојио највећу новчану награду и однео победу. Иако АНИП на домаћим фестивалима осваја награде и многа признања, ова награда је додатни мотив за трајање и показатељ квалитетног и успешног рада.

Izvor: Opština Ruma