AUSTRIJANCI KUPUJU SLOVENAČKE NJIVE

Farmeri slovenačke Pomurske regije pozivaju vladu da ih zaštiti, jer se ne mogu takmičiti sa bogatijim Austrijancima, pa ostaju bez zemlje. 

Austrijske kupovine slovenačkog zemljišta uz granicu već je istakao bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan, a sada na opasnost da će ostati bez zemljišta, domaći poljoprivrednici upozoravaju i novu ministarku Aleksandru Pivec.

Prema rečima predsednika Pomurske poljoprivredno-šumarske komore Franca Kučana, Austrijanci su sve više zainteresovani za slovenačko zemljište, jer su kod njih njive nekoliko puta skuplje.

Budući da su svi kupci jednaki pred zakonom, Austrijanci su u velikoj prednosti, objašnjava Kučan.

“U Austriji seljak u osam ujutro otrči do svoje banke i već u dva poslepodne ima na raspolaganju milion evra povoljnog kredita, dok se u Sloveniji zavlače postupci za dobijanje kredita.”

To potvrđuje i Sašo Peček, predsednik Poljoprivredne zadruge Radgona, koji kaže da se ovo događa već dve godine, te da se kupuju posebno parcele koje su nekada spadale u Austriju. Najveći problem je, smatra, to što Austrijanci imaju isto pravo prvenstva kupovine kao Slovenci.

Takođe je čuo da austrijski poljoprivrednik dobija vrlo povoljne kredite za kupovinu zemljišta u inostranstvu.

Izvor: SEEbiz