„АУТОБИОГРАФИЈА“ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПОБЕДНИК „ПУБЛИКУМА“

Новосадско Српско народно позориште, који су се кулској публици представили са комедијом „Аутобиографија“ Бранислава Нушића у редитељском остварењу Предрага Штрпца, победник је првог Фестивала професионалих позоришта „Публикум“. Са просечном оценом 4,80 одушевили су публику, те заузели прво место на Фестивалу. Награда, „Златна Кула“ уручена је главном глумцу Миловану Филиповићу, који је рекао да су све награде лепе, а да је нарочито лепа она награда коју даје публика, јер због публике позориште и постоји и да се због публике представе и праве.

– Висока оцена коју смо добили од публике говори и о једној комуникацији између сцене и сале. Ми смо у последње време публику у тим озбиљним позоришним круговима некако занемарили и не водимо рачуна о томе шта је укус публике. Обично се фестивали своде на неке концепте и нека „уметничарења“. Ово је један фестивал који има намеру да брине о публицу и мислим да је то прави пут и да због тога фестивал има будућност. Мислим да ће Српско народно позориште учинити све да се овај фестивал одржи и постави да буде на разини онога због чега је и замишљен, додао је Филиповић.

Каменко Бертић, директор Културног центра Кула истакао је да је Кула заслужила једно овакво догађање и изразио задовољство јер је први или нулти професионални фестивал „Публикум“ успешно завршен.

-Ми се увек трудимо да урадимо корак више у позоришту и мислим да смо у фестивалском животу успели да га направимо, рекао је Бертић додајући да је сигуран да ће се фестивал развијати из године у годину. Истакао је да све ово не би било могуће без подршке локалне самоуправе и самог председника општине Кула Дамјана Миљанића који је несебично подржао његову идеју о овом фестивалу.
– Постоје планови да се већ следеће године репертоар прошири бар за једну такмичарску представу. И рецимо да већ од сутра почињемо да правимо селекцију представа које ће долазити на наш фестивал. Све ћемо учинити да кулска публика буде задовољна, изјавио је Бертић.

Народно позориште из Кикинде које је и отворило први фестивал професионалних позоришта „Публикум“ у Кули трагикомедијом „Смрт човека на Балкану“ у режији Мирослава Момчиловића који је и аутор текста добило је нешто нижу оцену публике- 4,56 и заузело друго место.

Комедију „Зла жена“ редитељке Иве Милошевић Народног позоришта из Суботице публика је оценила просечном оценом 3,78, док је дело театра апсурда -„Ћелаву певачицу“ Ежена Јонеска у режији Иве Милошевић, а у извођењу глумаца Народног позоришта Сомбор оцењено са просечном оценом 3,24.

У част победника фестивала наступила је трупа „Бити или не бити“ из Београда. Глумачки тандем предвођен редитељском палицом Мирјане Карановић извешће „Женско срце у шињелу“ Милована Витезовића.

Извор: Општина Кула