БАЛОНИ НАД СЕНТОМ

Већ 15 година на небу над Сентом дешава се прави мали спектакл. Задовољство да ужива у прелепој слици коју су им приуштили учесници међународног Фестивала балона овог викенда имала је многобројна публика у граду на Тиси. Фестивал балона и отворено државно првенство Србије у Сенти организовали су сенћански балонарски клуб и балонарски клуб „Дамбос“ из Београда.

Традиционална манифестација у Сенти окупила је ове године 12 балонарских посада из Мађарске, Словеније и Србије. Током три дана фестивала одржано је и отворено државно првенство Србије за топловаздушне балоне. Припреме и полетање изазвали су одушевљење многобројне публике, а услови без ветра били су готово идеални.

Андраш Кошицки, балонарски клуб Сента каже:

„Члан балонарске посаде из Сегедина Антал Хорват, већ 25 година је у чаробном свету балонарства. Иако је, како каже релативно касно почео да се бави балонарством, остварио је свој сан и од њега не одустаје“.

Антал Хорват, пилот балона из Сегедина истиче:

„Летимо заједно са птицама, без великих турбуленција, нема падања. То је прелеп осећај да летите заједно са ветром.“

Најстарији облик летења, балонарство, један је од најатрактивнијих ваздухопловних спортова. А вечно питање нас који нисмо имали ту прилику је – какав је осећај летети:

Срђан Срдић, пилот балона из Београда каже:

„Јој, ставио бих вас у балон, па бисте ви сами то описали. Ко год је летео нормално да је одушевљен. То су мале брзине, а у прилици сте да разгледате панораму која је нон-стоп око вас.“

А то уживање, макар на кратко и на малој висини, имали су и – најмлађи посетиоци Фестивала:

Шарено небо над Сентом и лепа атмосфера на земљи. Међународни Фестивал балонарства још једном је испунио своју мисију.

 Извор: РТВ