БАНОШТОР У СУБОТУ ОБЕЛЕЖАВА „ДАН ДУНАВА“

Манифестација „Дан Дунава“ у Баноштору ове године ће бити обележена у суботу, 30. јуна. Програм је првенствено посвећен деци и едукацији најмлађих о очувању еко-система ове европске реке.

Кроз занимљива предавања, практичан рад и забаву са аниматорима, малишани ће упознати различите аспекте животне средине, проблеме загађења воде и утицаја на околину, али и шта свако од нас може да учини за лепши и чистији Дунав.

Малишани ће учествовати у ликовној радионици, правиће град од песка, а имаће прилику и да се упознају са спортовима на води.

Ни одрасли неће бити запостављени, јер ће се одржати турнир у малом фудбалу, али и такмичење у кувању рибљих котлића. Најбољи паприкаши ће бити награђени, а организатори ће доделити признање и кувару који спреми најлошије јело. Котизација је 2.500 динара, а свака екипа добија рибу, сто и сунцобран. Циљ је да се посетиоци добро проведу, да уживају на обали Дунава у центру села и да кући понесу лепе успомене из Срема.

„Дан Дунава“ је интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свест за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса.

Идеја је да ова прослава временом прерасте у међународни фестивал који би ујединио више од 80 милиона становника земаља подунавског слива различитих култура, начина живота и поимања реке.