БЕСПЛАТНА ВОЂЕЊА НА ДАН ТУРИСТИЧКИХ ВОДИЧА 2020

У Новом Саду је обележен Дан туристичких водича бесплатним вођеним турама. Као и обично, владало је велико интересовање те су грађани дељени на више група и више водича. Интересовању је допринео и изузетно сунчан 15. фебруар 2020.

Дан је започет вођењем по Петроварадинској лепотици, најочуванијој тврђави средње Европе у овом систему тврђава. Већа је била само тврђава у Вердену, али је порушена током рата. Сем мноштва занимљивости, чули смо и податак у ком павиљону тврђаве је Клинт Иствуд снимио „Крваву Мери”, те да је Берт Ланкастер снимио „Чуваре замка” у Каменичком парку и волео да иде у „Сити” посластичарницу.

Није изостала ни прича о новосадским мостовима, некадашњим и садашњим, да је Мост слободе тренутно други највећи ВИСЕЋИ мост у Европи (највећи је у Турској, повезује Европу и Азију), као и о прузи којом је саобраћао Оријент-експрес кроз саму тврђаву. Ту је и важност Фрушке Свете горе, Дунава, системи одбране тврђаве, приче о војсковођама, Војној болници и црквама, капијама, снабдевању намирницама, кафанама, чувеном сату на тврђави… Што се тиче обиласка подземних галерија, сазнали смо да је то могуће извести за 300 динара и групе од најмање 10 заинтересованих лица.

Групи коју је водила Биљана Милошевић придружио се и Мирсад Авдић, оснивач и први председник Удружења туристичких водича Новог Сада, те је и он додао мноштво занимљивости. Вођење је завршено тачно у подне.

На Тргу слободе у 13 сати, срели смо туристе који су дошли из Зенице и Добоја, а суграђани су такође могли да се прикључе једној од неколико група.

У прошлост, вешто и занимљиво, једну од група повео је легендарни водич, историчар Радивој Новаков. Невероватно је било чути како је некада изгледао Нови Сад, да се улица Краља Александра продужавала у Железничку која је била маршрута према железничкој станици код Лиманске пијаце, те да је зграда лиманске Поште једини остатак од старе железничке станице. Код продавнице Сидро било је преседање из трамваја у Трчику, који је водио на Штранд. Трчика је вагонет на моторни погон који је претходно служио за пренос песка за насипање лимана (тј. предела иза Булавара цара Лазара).

Од Аполо центра према Јеврејској улици протезао ред, такође прелепих зграда, укључујући и срушену једину новосадску краљевску палату у којој су боравили Кнегиња Љубица Обреновић, господар Јован Обреновић, кнез Милош и кнез Михајло. Уследила је прича о позоришту, Јеврејској улици и јеврејском кварту, синагоги и Алберту Ајнштајну, и још много тога.

У 15 сати могла се послушати прича о познатим Новосађанима који су свој починак нашли на Успенском гробљу у које се улази из Улице Новосадског сајма.

Честитамо водичима њихов дан уз велику захвалност на дивном дару који су омогућили грађанима Новог Сада.

 

Текст и фото: В. Раонић;