БЕЗ ЕДУКАЦИЈЕ НАЈМЛАЂИХ НЕМА НИ ЕФИКАСНИЈЕ ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА

Светски дан животиња данас је обележен и у нашој средини. За четврдесетак ученика ОШ “Фејеш Клара” у Народном музеју организоване су креативне радионице. Представници градског Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој приближили су основцима овдашње заштићене животињске врсте. Малишани су се упознали и са природњачком поставком:

– Одлучили смо да овог 4. октобра, на мало другачији начин, обележимо Светски дан животиња. Досад смо имали само ликовни конкурс за ученике нижих разреда основних школ или за предшколце. Због несавесног и бахатог понашања, али и похлепе, људи уништавају природна станишта. На тај начин страдају многе животињске и биљне врста. Широм света постоји више од 3.000 заштићених животињских врста, у Европи преко 980, а у Србији 429. У нашој средини то је сова утина. У специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ обитавају ове птице, а издвојила бих и једино гнездо орла крташа у Србији. Овај резерват дом је текуници, белој роди и многим другим- саопштила је Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој. Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја, сматра да без едукација најмлађих нема ни ефикасније заштите биљног и животињског света:

– По реакцијама малишана, могу да закључим да се и њима свидео програм који сно припремили са колегама из ресорног секретаријата. Посебно водимо рачуна о најмлађим суграђанима. То је наша будућа публика – навела је она.

Извор: Град Кикинда