ЧЕТИРИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЗАЈЕДНО КОНКУРИСАЛЕ ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Општине Апатин и Оџаци и градови Сомбор и Суботица аплицирали су на јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике заједничким пројектом чији је циљ да се, кроз иновативни сервис и развој инфраструктуре, родитељи охрабре за проширење породице.

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић, потписала је 23. јула уговоре о додели средстава са представницима 61 локалне самоуправе.

Путем јавног позива обезбеђено је 500 милиона динара за финансирање до 80 одсто укупних улагања локалних самоуправа у подизање природног прираштаја и боље услове живота деце кроз адаптацију и санацију објеката вртића и игралишта, набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове, побољшање услова на гинеколошким одељењима и унапређење рада патронажних служби, оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице и репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, као и изградњу кућа и станова за младе брачне парове.

Укупна вредност пројекта са којим су конкурисале четири локалне самоуправе, Апатин, Оџаци, Сомбор и Суботица, износи 70,44 милиона динара, а министарство без портфеља за демографију и популациону политику учествује у финансирању са 56,11 милиона динара. Преостали део средстава обезбедиће локалне самоуправе.

– Наш пројекат је оцењен као један од најбољих, а више је вреднован и због тога што су подносиоци локалне самоуправе из два управна округа. Идеја пројекта је да се кроз иновативне сервисе и развој инфраструктуре, као и додатне садржаје који би се тим пројектом обезбедили, подстичу родитељи да остану и подижу децу у нашим срединама. Такође, желимо да подстакнемо будуће родитеље да се определе за овај племенити позив – каже председница општине Оџаци Латинка Васиљковић која је присуствовала свечаном потписивању и уручењу уговора.

Носилац пројектних активности је град Сомбор у партнерству са остале три локалне самоуправе, а предвиђено је да пројекат траје годину дана.

Пројектом је предвиђена реализација седам мера популационе политике: Ублажавање економске цене подизања детета, Усклађивање рада и родитељства, Снижавање психолошке цене родитељства, Пут ка здравом материнству, Очување и унапређење репродуктивног здравља, Едукација у области популационе политике и Активирање локалне самоуправе.

Вредност дела пројекта за општину Оџаци је 11,33 милиона динара, уз обавезу локалне самоуправе да обезбеди учешће у суфинансирању у износу од 2,3 милиона.

– За општину Оџаци су у оквиру овог пројекта опредељена средства за изградњу једног дечијег игралишта, као и за уређење и адаптацију продуженог боравка при ОШ “Коста Стаменковић” у Српском Милетићу. По први пут ће у општини Оџаци у оквиру Дома здравља бити отворена школица за труднице, такође имаћемо и мрежу саветовалишта за очување и унапређење репродуктивног здравља. Радиће се и медијска презентација и едукација на пољу популационе политике, а оно што је јако добро оцењено, то је иновативни сервис родитељства чије ће седиште бити у Сомбору, а покриваће све четири јединице локалне самоуправе – каже председница општине Оџаци.

Она објашњава да ће сервис родитељства бити намењен пре свега самохраним родитељима и родитељима са више деце, како би им се помогло у неким свакодневним активностима, као што је сервис пеглања, припреме хране, одвожења и довожења деце из вртића и слично.

– У оквиру мера популационе политике које се тичу ублажавања економске цене подизања детета, снижавања психолошке цене родитељства и активирања локалне самоуправе, општини Оџаци су пројектом обезбеђена и средства за куповину две куће за младе брачне парове – навела је Латинка Васиљковић.

Према њеним речима, општина Оџаци мимо овог пројекта из локалног буџета финансира различите мере подршке породицама са децом. Између осталог, за новорођено дете добија се једнократна помоћ од 30 хиљада динара, за близанце једнократно 100 хиљада, а за тројке 150 хиљада динара.

Треће дете има бесплатан оброк у вртићима и школама, средњошколци имају бесплатан превоз до школе, прваци су ове године добили бесплатне школске торбе, а по први пут ће новорођена деца у овој години добити бесплатна ауто-седишта.

Локална самоуправа улаже у побољшање услова боравка деце у школама и вртићима и проширење капацитета предшколске установе, а ових дана завршена је адаптација одељења педијатрије и гинекологије у оџачком Дому здравља.

Извор : Општина Оџаци