ДАН ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ – DEŇ OBCE BÁČSKY PETROVEC

Полагањем венаца на Споменик слободе на Тргу слободе у Бачком Петровцу 15. октобра у 10.00 сати уз звуке црквених звона, општински званичници одали су почаст жртвама Другог светског рата. Дан ослобођења од фашистичких атентатора слави се и као Дан општине Бачки Петровaц.

У част Дана општине, у Словачком војвођанском позоришту одржана је свечана академија. Председник Скупштине општине Јан Јованкович поздравио је присутне госте и уједно позвао председницу општине Јасну Шпрохову да поздрави госте. Свечаност су својим присуством увеличали спејални гости Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Београду, председница Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатошова, бискуп Словачке евангеличке а. в. цркве Јарослав Јаворњик и други гости. Уметнички програм изостао је због  је ширења заразног коронавируса, чији интензитет се повећава.

Сваке године, поводом Дана општине, сумаризују се достигнуц́а појединаца – културних радника, спортиста, спортских клубова, једном речју заслужних грађана да шире добро име села Бачки Петровaц и представљају нашу општинy.

Ове године високо општинско признање добили су:  Владимир Крнач из Петровца, кога колеге енигматичари зову Влада из Петровца, Ходајућа енциклопедија, носилац је награде општине Бачки Петровац за 2020. годину. Посебно признање су добилиспортиста и тренер у школи фудбала Јан Чањи, као и културни активиста Мирослав Бабјак.

Признање најбољег спортисту за 2019. Годину припало jе младом кикбоксеру из Петровца Мареку Медоварском и Одбојкашком клубу „Кулпин“ из Кулпина.

У име одбојкашког клуба награду је преузео најбољи играч Борис Релота а за Марека Медоварског је то учинила његова мама Ана, јер он није у могућности да дође из Словачке где студира, због коронавируса.

Владимир Крнач је рођен 21. јула 1963. године у Бачком петровцу.  Основну и средњу школу, смер бравар завршио је у Петровцу. Ради као приватни предузетник у  грађевинарству.

Иако своје амбиције да постане машински инжењер није остварио, увек је жудео за знањем и општим сазнањем из разних области живота  а које је стицао сталним читањем. Шанса да провери своје знање указала се 2004. године када је учествовао у квизу „Сам  против свих“ који је емитован на првом програму РТС. Успешан први наступ омогућио му је учешће на другим такмичењима у оквиру којих је успешно презентовао своје знање и средину из које долази. Учествовао је на скоро 120  такмичења у знању на којима је  безброј пута побеђивао а  која су имала велику гледаност на територији целе државе.

Мирослав Бабјак је рођен крајем педесетих година у другој половини  прошлог века. У јавности се најпре појављује као рецитатор у својом  средини, на покрајинским и републичким смотрама, касније као глумац у Радију Нови Сад у радио играма и у Телевизији Нови Сад сада Војводине. У два филма  маргинално се дотакао седме уметности. Глумом се почео бавити  1974. године у  Позоришту ВХВ у Петровцу и од тада  je остварио десетине позоришних представа играјући око 55 ликова од чега 11 у Словачком војвођанском позоришту.  Бабјак пре свега познат као глумац по свом таленту комичара а за своје глумачке креација  добио је више признања а опробао се и као редитељ.  У Радију Петровец више од тридесет година ради као  модератор, спикер, новинар и уредник. 

Јан Чањи je завршио је  вишу  школу за фудбалске тренере. У детињству и младости је био члан ФК „Младост“ као активни млади фудбалер  да би се касније посветио тренерском послу. Његов пожртвован рад у школи фудбала резултирао је  великим бројем младих и перспективних фудбалера. Седам година је био главни тренер млађе категорије фудбалера а краћи период  је водио и женски фудбалски клуб. Касније  му је руководство клуба поверило посао тренера првог тима и у то време  ФК „Младост“ је напредовао у виши ранг такмичења.  Ове године  Јан Чањи обележава 25 година успешног тренерског рада.

Марек Медоварски је рођен  20. јула 1998. године у Новом Саду. Основну школу је завршио у Бачком Петровцу, где је стекао  средње образовање  у Гимназији „Јан Колар“. Тренутно студира на Факултету физичког васпитања и спорта у Братислави. Марек је успешан млади спортиста који је постигао  значајне резултате у борилачким споровима конкретно у кицбоксу. У овом спорту се показао успешан још као средњошколац односно  био је двоструки првак Војводине и Србије, вицепрвак Балкана и  члан  јуниорске репрезентације Србије.  Као студент  непрекидно тренира у  Братислави и такмичи се у највишем рангу а уједно се  налази на 2. месту  на ранг листи аматера борилачких вештина источне Европе у категорији до 65,8 кг.

Одбојкашки клуб „Кулпин“ основан је  23.08.2010. године иако се одбојка у Кулпину играла много раније, према  записима од 20. јуна 1937. године.

ОК „Кулпин“ се већ шест година такмичи у Другој савезној  лиги – група „Север“ а у задње две године је други на  табели. Од  ове сезоне  такмичи се и женска екипа у  Другој војвођанској лиги.  Два пута клуб је успешно учествовао на међународном   одбојкашком турниру у Холандији где је достојно репрезентовао своју средину.

Клуб има  пет   такмичарских тимова: у мушкој селекцији су сениори,  кадети и пионири а у женској сениорке и пионирке. Ради и  тзв. школа одбојке за ученике од  првог до  четвртог разреда ОШ. Oвај клуб захваљујући ентузијазму појединаца већ годинама спада међу најуспешнији и најорганизованији  спортски клуб у нашој општини.

Текст: Ана Хорватова

DEŇ OBCE BÁČSKY PETROVEC

Položením vencov ku Pamätníku slobody na Námestí slobody v Báčskom Petrovci 15. októbra o 10.00 hodine za hlaholu kostolných zvonov obecní funkcionári vzdali poctu obetiam druhej svetovej vojny. Deň oslobodenia od fašistických vrahov sa oslavuje aj ako Deň obce Báčsky Petrovec.

Na počesť Dňa obce odznela slávnostná akadémia v Slovenskom vojvodinskom divadle. Predseda Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec Ján Jovankovič pozdravil prítomných a vyzval predsedníčku obce Jasnu Šprochovú, aby hostí privítala. Slávnostnú akadémiu poctili vzácni hostia Fedor Rosocha, veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade, predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Libuška Lakatošová, biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi Jaroslav Javorník a ďalší hostia. Príhovor mal aj veľvyslanec Rosocha. Umelecký program vystal v dôsledku nákazlivého koronavírusu, ktorý znova útočí väčšou intenzitou.

Z príležitosti Dňa obce sa každoročne sumarizujú aj úspechy jednotlivcov –  kultúrnych pracovníkov, športovcov, športových klubov, jedným slovom zaslúžilých občanov na šírení dobrého mena Báčskopetrovskej obce a prezentovaní nášho prostredia. V tomto roku sa vysokému uznaniu potešili skutoční reprezentanti Báčskeho Petrovca a obce.  Nositeľom Ceny Obce Báčsky Petrovec na rok 2020 oprávnene sa stal Petrovčan Vladimír Krnáč, ktorý svoje rodisko preslávil na kvízoch vysielaných na verejno-právnych servisoch, najmä naposledy na TV Slagalica na RTS 1. Jeho kolegovia z enigmatických vysielaní mu právom dali prímeno Vlado z Petrovca a Kráčajúca encyklopédia. Osobitné verejné uznania Obce Báčsky Petrovec sa dostalo do rúk Jána Čániho, športového pracovníka vo futbale a trénera najmladších futbalistov, z Petrovca, a Miroslava Babiaka, dlhoročného úspešného herca a kultúrneho pracovníka, tiež z Petrovca. Športové uznanie Obce Báčsky Petrovec za rok 2019 sa dostalo do rúk Mareka Medovarského z Petrovca,  úspešného mladého športovca, ktorý dosiahol  výnimočné výsledky v zápasníckych športoch, konkrétne v kickboxe.  V tomto športe sa osvedčil už ako stredoškolák, čiže bol dvojnásobný majster Vojvodiny a Srbska, vicemajster Balkánu a člen  juniorskej reprezentácie Srbska.  Toho  času ako študent nepretržite  trénuje v Bratislave а súťaží na najvyššej úrovni a nachádza sa na 2. mieste v rebríčku zápasníkov amatérov východnej Európy v kategórii do 65,8 kg.

Uznanie pre Mareka prevzala jeho mama Anna, keďže bol znemožnený docestovať domov zo štúdií zo Slovenska pre koronavírus.

Športovému uznaniu sa potešili aj volejbalisti Volejbalového klubu Kulpín z Kulpína. VK Kulpín už šesť rokov  súťaží v Druhej zväzovej  lige – skupina Sever a za posledné dva roky je druhý v tabuľke. Od tejto sezóny súťaží aj ženské  družstvo v Druhej vojvodinskej lige.  Klub dvakrát účinkoval na medzinárodnom turnaji v Holandsku, kde dôsledne reprezentoval svoje prostredie.

V klube je aktívnych päť tímov: v mužskej selekcii sú seniori, kadeti a pionieri a v ženskej seniorky a pionierky. Pracuje aj tzv. škola volejbalu pre žiakov od prvého do štvrtého ročníka ZŠ. Uznanie pre klub prevzal najúspešnejší hráč Boris Relota.