ДАНАС ЈЕ ДАН ВИНАРА – ПРАЗНИК СВЕТОГ ТРИФУНА

Према веровању православне цркве, 14. фебруара се слави Свети Трифун, заштитник винара и винограда.  То је дан његове смрти, када је убијен као мученик. Свети Трифун је рођен у Фригији, а према легенди могао је да исцељује болесне. Када је ћерка Гордијана III душевно оболела, „зли дух“ из ње је рекао да само Трифун може да је излечи.

Доведени су сви Трифуни из царства, и један од њих је помогао. По доласку цара Трајана, мучен је да би се одрекао вере, и на крају су га посекли мачем.

Према народном обичају, Трифун је заштитник винограда и винове лозе, па га виноградари славе као свом патрона.

На овај дан је обичај да се одлази у винограде, орезује лоза и залива вином. Према народном веровању, ако сутра падне снег, година ће бити кишна и родна. Ако је ведро, година ће бити сушна.

Негде Светог Трифуна зову Трипун,Тривун, негде га називају Зарезојло, зарезан или Орезач, јер виноградари, уз посебну молитву и благослов свештеника први пут у новој години одлаже у свој виноград и орезују винову лозу. Верује се да снег почиње да се топи управо од овог празника, да овим даном почиње пролеће и да се буди природа и љубав код људи. Дан после Светог Трифуна је Сретење, за које се у народу верује да је дан када се сусрећу зима и пролеће.