ДАНИ КУКУРУЗА У КУПИНСКОЈ ШКОЛИ

Ученици нижих разреда Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, недавно суједан школски дан посветили кукурузу, једној од најраспрострањенијих биљака на нашим просторима.

Дан посвећен кукурузу започео је песмом „Копачи кукуруза“ Радивоја Прокопљевића Проке, након чега су се деца, по речима учитељице Марјане Михајловић, кроз презентацију упознала са пореклом, основним каракатеристика, сортама, начином гајења и употребом кукуруза.

„Ученици су били подељени у четири групе и на тај начин смо пролазили кроз едукативне станице на којима су проширили своја знања о кукурузу, али и уживали у игри и смеху. Сазнали су који се све производе праве од кукурузног брашна, правили су колаче на кукурузовини, надметали се у играма снаге и спретности у којима су реквизити били кукуруз у клипу и у зрну, уживали у ликовној радионици, крунили клипове на начин на који се то некада радило, правили су бунаре од чокања, а ко је желео могао је и да проба како то изгледа клечати на кукурузу и осетити начин кажњавања деце у давна времена. Најлепши део дана, по мишљењу већине ученика, је био када су пробали разне слатке и слане ђаконије направљене од кукурузног брашна. На самом крају су обишли поставку дечијих радова на горе поменуту тему“ – рекла нам је учитељица Михајловић и додала да суученици уживали у активностима посвећених кукурузу, о чему сведочи, по њеним речима и препричавање занимљивости током читавог викенда.

Извор: Општина Пећинци