ДЕВЕТА ШКОЛСКА ШУМА НА ПОТЕЗУ „НЕКИНА БАРА“ У МОКРИНУ

На потезу “Некина бара“, на излазу из Мокрина код Вашаришта, организована је садња девете Школске шуме. Тако су ученици Основне школе „Васа Стајић“, чланови еколошке секције, Удружења грађана „Некина бара“ и радници расадника „Викумак“, уз подршку Града Кикинде, Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и Месне заједнице Мокрин, засадили 400 садница тополе, храста, дафине и бреста. У садњи су учествовали Никола Лукач, градоначелник Кикинде, Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и Стеван Иличић, члан Градског већа задужен за екологију.

“Активности које за циљ имају повећање процента шумовитости на територији нашег града, свакако ће бити настављене и у наредном периоду. На нама је да покушамо на све могуће начине да пројектима пошумљавања повећамо проценат пошумљености. Зато су и ове акције попут Школске шуме веома важне за децу јер тако малишани могу врло рано да науче о значају заштите животне средине“, истакао је градоначелник.

Садња Школске шуме акција је коју Секретаријат за заштиту животне средине у Кикинди спроводи од 2014. године, тако да су сада готово све школе у Кикинди и околини обухваћене том акцијом:

“У Мокрину смо засадили око 400 садница тополе, храста, бреста и дафине. Дафина има плод сличан маслини, па често питају која је то врста и шта је то. То је нешто ново за наше поднебље“, додала је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

Удружења грађана у Мокрину више пута годишње организују акције пошумљавања. Тако се повећају површине под дрвећем најмање пошумљеног дела Европе:

“То значи да будимо свест код наших мештана колико је заиста важно да имамо шуму, да имамо кисеоник и здраву средину и да учимо децу да буду свесни тога и да чувају то“, рекао је Дејан Ивановић, председник Савета Месне заједнице Мокрин.

Извор: Град Кикинда