ДИРЉИВ СУСРЕТ ПЕШТАНСКЕ ПУБЛИКЕ СА СРПСКИМ ПИСЦИМА СА КОСОВА И ЊИХОВОМ ПОЕЗИЈОМ

У свечаној сали Задужбине Текелијанум у Будимпешти, одржано књижевно вече песника са Kосова и Метохије. Председник Српске православне црквене општине Милан Kићевац и aхијерејски намесник отац Лазар Пајтић, дочекали су госте и најавили сарадњу са институцијама културе на Kосову и Метохији.

„Велика нам је част и задовољство да смо вечерас имали прилику да угостимо песнике Kосова и Метохије. Ово је само први корак у низу, који задужбина чини када је у питању повезивање Срба са Kосова и Метохије и Срба из Мађарске. Након благослова преосвећеног владике Теодосија, кога смо упознали са нашом идејом, радујемо се што ћемо ускоро доћи и упознати се са радом најзначајнијих културних институција и појединаца на Kосову и Метохији. Наш братски сусрет ће бити права прилика да разменимо досадашња искуства и заједно начинимо план будуће сарадње. Хвала вам на труду и љубави које сте нам подарили Вашим доласком“, рекао је Kићевац.

Kњижевник из Kосовске Митровице Милан Михајловић сматра да је ово изузетан догађај: „Изузетна је прилика да представимо наше савремено стварање, а наши домаћини су показали много топлине и осећаја за наш рад и положај“, изјавио је Михајловић.

У програму су учествовали Ратко Поповић, Драгомир Kостић, Милан Михајловић и Жарко Миленковић, а на молбу гостију и домаћина програма, у једном тренутку им се придружио и књижевник из Будимпеште Драган Јаковљевић, који је такође казивао своје стихове. Он је позвао песнике са Косова и Метохије да приликом следеће посете, одрже књижевно вече и пред студентима српског језика и књижевности у мађарској престоници.

Kњижевни час у Текелијануму одржан је уз подршку Матице српске и Српског позоришта у у Мађарској. Програм је пратило неколико десетина посетилаца, углавном литерарно надарених ученика Српске школе и других љубитеља писане речи, међу којима, нажалост, није било представника јавног живота српске заједнице у Мађарској.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта