ДОБРЕ ВЕСТИ РАТАРИМА САОПШТИО МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ

Од следеће године и ратари ће имати право да државно пољопривредно земљиште узму у закуп на четири до осам година. Држава ради на томе да уведе институцију професионалног пољопривредног произвођача. То је данас у сусрету са паорима у Мокрину, Банатском Великом Селу и Руском Селу потврдио министар пољопривреде, Бранислав Недимовић. У друштву градоначелника Кикинде, Павла Маркова и Николе Лукача, министар је посетио домаћинства Живице Терзића, Пере Латиновића и Срете Драгића:

– Професионални пољопривредни произвођачи имаће далеко боље услове у наредним годинама. Та институција подразумеваће лице које живи искључиво живи од пољопривреде и нема додатни извор финансирања. Они заслужују посебан статус. Ми у нашем регистру пољопривредних газдинстава имамо доста лица која се баве самосталном делатношћу, запослена су у предузећима и пољопривредом се баве као допуном свог кућног буџета- навео је Недимовић и најавио сет мера који смањују трошкове пољопривредне производње:

– Држава ће крајем децембра направити систем очекиваних цена на светском тржишту за пољопривредне производе.У Банатском Великом Селу домаћини су ми указали на неопходност укрупљавања парцела да би могле да се наводњавају. Понудио сам локалној самоуправи да држава обезбеди половину неопходних средстава за комасацију. И пољопривредницима сам понудио половину средстава за системе за наводњавање. Мислим да је од државе доста- открио је Недимовић. Нова посета министра пољопривредним газдинствима наша три села, према мишљењу Павла Маркова, градоначелника Кикинде, била је веома важна и конструктивна:

– Сматрам да показујемо отворену намеру да се суочимо са свим проблемима, да произвођаче саслушамо и решавамо њихове проблеме. Суштински је важна начелна политика, а то је окренутост ка обичним људима, онима који живе од овог тешког посла. И они су могли да се увере у нашу велику жељу и енергију да им се помогне- рекао Марков.

Извор: Град Кикинда