ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ОТКРИЛА БИСТУ ВЕЛИКОГ НАУЧНИКА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У БРАТИСЛАВИ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић јуче је у аули здања Радио-телевизије Словачке у Братислави открила бисту Николе Тесле, рад вајара Ђорђа Лазића Ђапше из Сремских Карловаца.

Милошевићева је изјавила да се данас у свету име Николе Тесле изговара гласно и са пуно поштовања, што он и те како заслужује.

„Бројна удружења, студентске и инжењерске организације чувају успомену на великана светске науке“, рекла је Драгана Милошевић у изјави за медије и додала да су о њему написане многе књиге, испричане разне могуће и немогуће теорије, али да је само једна истина.

Она је истакла да је Никола Тесла био и остао велики научник, човек без чијих би изума цело човечанство тешко могло да живи са пуно комфора и слободе, а да је наша дужност да у знак захвалности не дозволимо да се његово име икада заборави.

Наглашавајући да има велику част и задовољство што их је дело великог Тесле окупило на овом месту, Милошевићева је у име Покрајинске владе захвалила због свега учињеног Удружењу Срба у Словачкој и Српском културно-информативном центру, као иницијаторима, као и Амбасади Србије у Републици Словачкој, Министарству културе Словачке и Радио-телевизији Словачке за реализацију ове иницијативе.

Заједно са ресорним покрајинским секретаром, бисту су открили директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, амбасадор Србије у Републици Словачкој проф. др Момчило Бабић и државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић. Свечаности су присуствовали и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

 

У име Удружења Срба у Словачкој обратио се Стане Рибич, који је нагласио да је Словачка препознала планетарна достигнућа великог научника Николе Тесле и прихватила предлог да се биста знаменитог Србина нађе на значајном месту у Братислави.

Како Рибич наводи, Срби су у Словачкој 2010. године добили статус националне мањине, а 2015. године је српски језик уведен у Европску повељу језика националних мањина који се користе и у Европској унији.

„Удружење Срба у Словачкој је током претходне деценије много тога урадило на очувању српског националног идентитета“, казао је Рибич и подсетио на уређење српског заробљеничког војног гробља из Првог светског рата у Великом Међеру, где је сахрањено више од 6.000 Срба.

Поред тога обновљена је и стара српска црква и гробље у Трнави, а поред постављања бисте Николе Тесли до сада су подигнути споменици Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу у Модри, граду у којем су ови великани некада похађали школу. У њему је основана и библиотека, која има преко 3.000 наслова.