ГРАД ЗРЕЊАНИН НА 12. САЈМУ СТВАРАЛАШТВА СЕОСКИХ ЖЕНА У ВОЈВОДИНИ – ПРОМОЦИЈА ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ДУХА, КРЕАТИВНОСТИ И МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ

Представнице Града Зрењанина, помоћница градоначелника Зрењанина Јелена Травар Миљевић, одборница и координаторка Женске одборничке мреже у Скупштини града Лепа Жељски, као и покрајинска посланица, чланица Извршног одбора и координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Стојанка Лекић, заједно са женама окупљеним око неколико удружења са наше територије, учествовале су на 12. Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини, одржаном претходног викенда у Панчеву. 

Та традиционална манифестација коју организује Завод за равноправност полова АП Војводине, под покровитељством Покрајинске владе, одржава се сваке године с циљем да промовише богато стваралаштво жена из руралних подручја, њихову креативност и предузетнички дух, као и мултикултуралност Војводине. 

 Ове године домаћини манифестације су били Град Панчево и Јужнобанатаски управни округ, те су скуп отворили Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа и Ана Стано, председница најстаријег удружења жена из Јужног Баната – Удружења жена из Ковачице.

У писменом обраћању присутнима, директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић – Гостовић истакла је да је Завод од почетка свог оснивања и деловања препознаје капацитете жена са села, њихове потенцијале и богато стваралаштво.
“Наша обавеза, као институције, јесте да их пратимо у том раду, ослушкујемо њихове потребе и пружамо подршку да у потпуности и равноправно учествују у доношењу одлука на свим нивоима, да утичу на родно осетљиве интервенције политике и повећају приступ одговарајућим алатима, технологијама, инфраструктури и институцијама за унапређење свог социо-економског положаја“ – поручила је директорка Завода.

 Сајму је присуствовало око 140 удружења жена са територије целе Војводине. Жене су на штандовима представиле своје производе, а посетиоци су имали прилику да виде њихове рукотворине, одевне предмете од пустоване вуне, тканице, али да пробају специјалитете попут пекмеза о бундеве, домаће ликере, традиционалне војвођанске штрудле, итд.

Зрењанин су у Панчеву успешно представљале чланице удружења “Банатски клас”,  “Граднулички бисери”, “Меленачки украси” и Асоцијације жена средњобанатског округа Елемир.

 Фотографија: Завод за равноправност полова АП Војводине https://ravnopravnost.org.rs/

Извор: Град Зрењанин