ГРАД ЗРЕЊАНИН ОБЕЗБЕДИО ПРЕВОЗ МЕРКАНТИЛНОГ КУКУРУЗА КОЈИ СУ НА ИМЕ ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ ДОБИЛИ СТОЧАРИ СА ТЕРИТОРИЈЕ НАШЕГ ГРАДА

Представници Пољопривредне стручне службе Зрењанин и Градске управе – одсека за пољопривреду и рурални развој организовали су данас, у Градској кући, поделу потврда узгајивачима млечних крава који су конкурисали по Јавном позиву за подношење пријава за бесповратну доделу меркантилног кукуруза као помоћ узгајивачима млечних крава.

На тим потврдама назначена је количина меркантилног кукуруза које су остварили на основу тог јавног позива, а које је расписало Министарство пољопривреде и шумарства.

– На тај начин ми смо завршили први корак, конкурс је завршен, данас су добили потврде, а Град Зрењанин је обезбедио превоз кукуруза из силоса до Зрењанина и пољопривредници ће бити обавештени када да дођу и преузму тај кукуруз – објаснила је директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин Кристина Салапура.

Иначе, Републичка дирекција за робне резерве извршила је бесповратну испоруку до 15.000 тона меркантилног кукуруза, у циљу упућивања помоћи узгајивачима млечних крава. За ту врсту помоћи могла су да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава, а млечна крава јесте свако женско грло говеда старије од 24 месеца у тренутку објављивања јавног позива.

Педесет два пољопривредника – сточара са територије Града Зрењанина добило је, на име државне помоћи, укупно 145.200 килограма меркантилног кукуруза и предстоји његов транспорт и расподела.

Сточари са територије Града Зрењанина, који су добили помоћ, узгајају укупно 605 крава и следује им 240 килограма кукуруза по грлу, а Републичка дирекција за робне резерве кукуруз намењен корисницима с овог подручја складишти у ринфузу у силосима у Панчеву и Иланџи.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура недавно је изјавио да ће ова помоћ нашим пољопривредницима, узгајивачима млечних крава, свакако добро доћи и да је Град Зрењанин, у сарадњи с Пољопривредном стручном службом, размотрио на који начин и у што краћем року да меркантилни кукуруз допреми у Зрењанин.

Да је помоћ добродошла потврдио је и Милош Поучки из Елемира који се пољопривредом бави тридесетак година.- Претходна година била је сушна и недостајала је храна за стоку, а ова помоћ ће много значити – рекао је Поучки који гаји 17 грла и који ће, како је указао, наставити да се бави сточарством.

Извор: Град Зрењанин