ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ОТВОРИО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У У ГАЂАЊУ ВАЗДУШНИМ ОРУЖЈЕМ

Град Суботица и Стрељачки клуб „Спартак“ овог викенда су домаћини најмасовнијег националног шампионата у календару Стрељачког савеза Србије. Првенство државе у гађању серијском ваздушном пушком за све категорије и стандардним ваздушним пиштољем за пионире и пионирке (Б и Ц програм), које се данас и сутра одржава у сали Техничке школе „Иван Сарић“, прогласио је отвореним градоначелник Суботице Стеван Бакић који је том приликом истакао да је ово првенство, у организационом смислу, веома велики успех и спортски догађај за Суботицу, с обзиром на то да овакво такмичења у стрељаштву у овом граду није организовано последњих 30 година.

„Домаћин овог дводневног, најмасовнијег националног такмичења у стрељаштву на коме ће се надметати више од 500 такмичара из свих стрељачких клубова из наше земље је Стрељачки клуб ‘Спартак’, основан 1981. године. То је један од спортских колектива који чине велику породицу Спортског  друштва железничара ‘Јован Микић Спартак’, најмасовнијег спортског друштва у Републици Србији, Тренутно имају 207 регистрованих чланова, од којих се 50 активно такмичи у све три категорије: пионирској, јуниорској и сениорској. Пожелео бих свим учесницима пуно среће у наступима и добре резултате, а драгим гостима пријатан и угодан боравак у нашој лепој Суботици”, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

За наступ на Првенству Србије  у гађању серијском ваздушном пушком у све три категорије (пионирска, јуниорска и сениорска), традиционалној дисциплине која је у првом плану и по обичају окупља све генерације (ове године узраста од девет до 69 година), пријавило се 428 стрелаца из 53 клуба.

Организатори овог такмичења  поручују да радује и све већи број учесника у надметањима пиштољем за најмлађи узраст. Дисциплина пиштољ за пионирке и пионире је од 2020. године у програму националних првенстава Србије, а на овом првенству у Суботици  ће се надметати 75 девојчица и дечака.

На данашњем програму су такмичења пионирки и пионира (пушка) и пионирки и пионира (пиштољ). У недељу, 8. маја, надметаће се јуниори и јуниорке (пушка), и сениори и сениорке (пушка).

У оквиру церемоније свечаног отварања првенства интонирана је и химна Србије „Боже правде“.

Покровитељи Првенства Србије у гађању серијском ваздушном пушком за све категорије и стандардним ваздушним пиштољем за пионире и пионирке (Б и Ц програм) су Град Суботица и Спортски савез града Суботице.

Извор: Град Суботица