ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ ЧЕСТИТАО МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Поводом Међународног дана Рома, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић састао се у Градској кући са представницима ромске заједнице, уочи 8. априла који се обележава у целом свету у знак сећања на оснивање прве велике међународне ромске цивилне иницијативе, Међународне ромске уније, 1971. године. Делегацију су чинили директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Љиљана Михајловић, координаторка за питања Рома Радмила Зећировић, чланица Општинског већа за социјалну политику Сремски Карловци Живана Живановић, запослени у Градској библиотеци и Радио-телевизији Војводине, спортисти, студенти, као и становници насеља Велики рит и Шангај.

Градоначелник Ђурић је том приликом честитао свим припадницима ромске националне мањине Међународни дан Рома и поручио да целокупно друштво мора радити на томе да се не прави разлика између Рома у односу на друге суграђане.

– Препознатљивост Новог Сада налази се у разноликости, али истовремено и у међунационалној толеранцији. Његово богатство се огледа у широкој лепези нација и националних мањина које у њему живе вековима. Само сви ми заједно, чинимо јединствен колорит нашег друштва и мултиетничке Српске Атине. Са делегацијом која нас је данас посетила у Градској кући, разговарао сам о конкретним начинима инволвирања Рома у ширу друштвену заједницу. Теме о којима смо дискутовали, претежно су се односиле на важност школовања ромске деце, потом студирања и запослења, као и регулисања њихове здравствене заштите. Са аспекта локалне самоуправе, изложили смо досадашња улагања, као и планове за наредне инвестиције Града у комуналну инфраструктуру у насељима где живи претежно ромска популација. Закључили смо да су неопходни, како институционална подршка, тако и подизање свести људи о спречавању дискриминације. Наставићемо да радимо све у циљу побољшања положаја ромске националне заједнице. Срећан вам Међународни дан Рома, дан којим се сви поносимо и који посвећујемо нашим суграђанима који су део те националне мањине – рекао је Милан Ђурић.

Љиљана Михајловић, која је и координатор Тима за унапређење положаја Рома и Ромкиња Града Новог Сада, истакла је да се предано ради на новом Локалном акционом плану за побољшање њиховог положаја и честитала Међународни дан Рома.

– Свим мојим сународницима честитам 8. април и искрено се надам да ће мере које се спроводе допринети стварању бољих услова за квалитетнији живот и образовање, као и да ће допринети већим шансама за запошљавање, у толерантнијем друштву, без дискриминације –рекла је Михајловић.