ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИМИО ОРГАНИЗАТОРЕ И ГОСТЕ 15. „ХЕРЦЕГОВАЧКОГ СИЈЕЛА“:НЕРАСКИДИВЕ ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ СРПСКОГ НАРОДА С ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио је јуче пријем за организаторе и госте традиционалног „Херцеговачког сијела“, манифестације која се пуних петнаест година одржава у Зрењанину. Покренута од стране Удружења Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине у нашем граду, сваке године окупља бројне госте, истакнуте културне посленике, научне раднике, кроз сусрете на свечаној академији, размене искуства, дружење и неговање нераскидивих веза између српског народа с обе стране Дрине, широм Републике Српске.

Домаћини пријема, уз градоначелника, били су и његов заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, а међу званицама су били и Душан Голо, представник Координације српских удружења у Мостару, познати књижевник Перо Зубац, песник Ђорђо Сладоје, проф. др Бранко Баљ, професор Београдског универзитета, проф. др Милован Пецељ, као и Милан Бјелогрлић, председник Удружења Херцеговаца и удружења чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину.

Након срдачног и пријатељског разговора у кабинету градоначелника, програм 15. „Херцеговачког сијела“ настављен је свечаном академијом у хотелу „Војводина“, под називом „Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче“. Том приликом беседили су проф. др Милован Пецељ, аутор књиге „Херцеговина, земља пјесника“, Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, уз уметничке наступе народног гуслара Љубише Атељевића и певачке изворне групе „Ерцеговина“ из Сечња.

Учеснике и госте свечане академије у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, поздравио је заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да већина присутних у срцу носи два завичаја, а да су сусрети и загрљаји та два завичаја нешто што додатно јача нераскидиве везе између нашег народа у Српској и у Србији.
„Те везе су историјске, традиционалне, комшијске, родбинске и братске. Међутим, најважнија је она непосредна, животна сарадња између људи с обе стране Дрине, непосредни контакти, било да су родбински, спортски, културни, економски, да сарађују наши градови, али и села, која такође негују братске везе. Тако се два завичаја стапају у један, чине јединствен српски духовни, културни и национални простор“, истакао је Сантовац, подсетивши да Град Зрењанин негује братске везе с градовима и општинама у Републици Српској – Требињем, Лакташима и Бијељином, а сарађује и с Вишеградом и Билећом.

Извор: Град Зрењанин