ГРАДОНАЧЕЛНИК СТЕВАН БАКИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ 1941-1945.“

Градоначелник Суботице Стеван Бакић отворио је данас у вестибилу Градске куће изложбу под називом „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године“ која се реализује под покровитељством Министарства одбране и Министарства културе и информисања Републике Србије. Отварању изложбе присуствовали су и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Тања Тулековић.

„Није лако говорити пред сенима наших јасеновачких мученика. Захвалан сам на прилици коју су нам гости из Републике Српске указали, да и наш град пружи свој допринос култури сећања на жртве усташког геноцида над српским народом“, рекао је, отварајући изложбу, градоначелник Бакић.

Аутори ове потресне изложбе, подсетио је, долазе из Доње Градине, са простора где је било главно стратиште система јасеновачких логора и где данас почива највећи број жртава.

„Председник Србије Александар Вучић најавио је изградњу најсавременијег и највећег спомен-комплекса жртвама Јасеновца, управо на том подручју, у партнерству са Републиком Српском. Овај најважнији пројекат културе сећања и поштовања према жртвама биће суштински значајан у борби за историјску истину о страдању невиних Срба, Јевреја и Рома у такозваној ‘Независној Држави Хрватској’. Надам се да ћемо и том пројекту моћи да допринесемо као град“, истакао је градоначелник Бакић.

Суботица је прошле године, у овом истом простору, била домаћини изложбе „Дијанина деца“ која је упознала Суботичане са племенитим радом Дијане Будисављевић, рекао је  Бакић и додао да ће нас изложба која се данас отвара подсетити на ужасе логора који је на најгори начин оличавао усташки геноцид вршен на читавом простору НДХ.

„Данас у Србији култура сећања није више ствар појединаца или удружења, већ државна политика и опредељење. Ова изложба реализује се под покровитељством Министарства културе и информисања и Министарства одбране, а Град Суботица је локална самоуправа која се међу првима укључила у пројекат и ја позивам све суграђане да дођу и погледају ова потресна сведочанства о највећем злу у историји света. Злу које је, тих мрачних година, имало своје присталице и у Суботици, које нису имале простор да развију своју политику мржње, због једне друге окупације и других страдања на овом простору“, нагласио је Бакић.

Уз изражавање захвалности Министарству културе и информисања и Министарству одбране, градоначелник Бакић се захвалио и драгим гостима, ауторима изложбе, као и Представништву Републике Српске у Србији са којим Град Суботица сарађује управо онако како је договорено и најављено средином фебруара ове године.  

„Пред нама је сарадња и на другим пољима али, како каже председник Вучић – ‘Културу сећања ко нема, он не може да има ни снагу за будућност’. И зато овакве теме и овакви догађаји морају бити интегралан део сарадње“, поручио је градоначелник Бакић.

Млађен Цицовић је, између осталог, рекао да ову изложбу, поред њених основних вредности, види и као велики допринос нашој култури сећања у време када за ту важну одлику човека и друштва има све мање времена и правог начина да се негује и  поштује.

„Деценијама се заташкавала истина о Јасеновцу, чак толико да ни у суседним државама а камоли даље у свету нису знали ни да је постојао тај страшни логор, та  паклена индустрија смрти“, истакао је Цицовић.

Он је навео да је сарадња Републике Србије и Републике Српске увек била  добра и конструктивна и да је сада на највишем нивоу.

„То је, поред осталог, и гаранција наше народне и државне снаге и способности да будемо спремни и да никад не дозволимо да се понови такав злочин над српским народом, где год да он живи“, нагласио је Млађен Цицовић.

Тања Тулековић је рекла да се изложба састоји из неколико целина којима је дат хронолошки преглед историјских дешавања и да је Доња Градина највеће стратиште Концентрационог логора Јасеновац.

Она је подсетила да је према проценама које су вршене крајем 20 века само у Доњој Градини убијено око 360.000 невиних жртава логора Јасеновац и да је 1946. године објављен елаборат Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у коме је процењено да је у систему Концентрационог логора Јасеновац убијено између 500.000 и 600.000 људи, са нагласком да тај број никада неће моћи коначно да се утврди.

Мултимедијална изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године“, чији су аутори Тања Тулековић и Дејан Мотл, отворена је до 15. јуна.

Извор: Град Суботица