ГРАДОНАЧЕЛНИК СВЕЧАНО ОТВОРИО САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању Међународног сајма образовања „Путокази“ који се одржава по 19. пут, а намењен је ученицима завршних разреда основних и средњих школа и окупља институције које представљају више од 500 образовних профила. Поздравне речи упутили су и генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, покрајински секретари проф. др Зоран Милошевић и Жолт Сакалаш, као и министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, док је градоначелник и званично отворио ту манифестацију.

– Сајам образовања је важна смотра младости, полета и снаге. Како је одлука о наставку школовања, једна од најзначајнијих у животу сваког младог човека, Град Нови Сад је омогућио учешће свих средњих школа са територије Града на Сајму како би се на њиховим штандовима ученици завршних разреда основних школа, упознали са образовним профилима у понуди. Сви окупљени учесници васпитно-образовног процеса несумњиво препознају „путоказе“ савременог доба у којем све економије света, па и оне најразвијеније, улажу у економију знања, у којој су информације и иновације постале кључно богатство и најважнији ресурс. У том смислу, и Србија трасира свој пут ка повећању конкурентности и модернизацији привреде уз полуге образовања, као и Нови Сад, други град по величини и значајан универзитетски центар – рекао је градоначелник истакавши да је Град Нови Сад за унапређење услова у предшколском и у школском систему, у 2024. години издвојио преко 8,2 милијарде динара. 

– У периоду од 2012. до 2024. године изграђено је осам нових објеката предшколске установе, 17 је реконструисано, а у току је изградња две нове основне школе. Финансирамо набавку бесплатних уџбеника за прваке, а традиционално додељујемо и Видовданске награде ученицима основних и средњих школа за изузетне резултате. Такође, шаљемо најбоље основце и на путовање на Крф и поклањамо им бицикле као награду, али и подстицај – нагласио је Ђурић.

У хали Мастер Новосадског сајма Сајам ће трајати до 23. март 2024. Радно време је од10 до 20 часова, а улаз се не наплаћује. Пратећа манифестација Сајма образовања је и 35. Сајам запошљавања који организују Град и Национална служба за запошљавање, а на који се пријавило преко 55 послодаваца који имају потребу за запошљањем око 470 радника.

– Подаци са претходних сајмова нам говоре да се у року од шест месеци након одржаног сајма запосли свако четврто незапослено лице које је посетило сајам, што је заиста сјајно. Поред тога, са скоро 220 милиона динара предвиђених Акционим планом запошљавања за 2024. годину, Нови Сад остаје лидер у Србији по висини средстава које издваја за програме запошљавања – рекао је градоначелник.

Нови Сад, 21. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад