ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ СПРЕМНИ ЗА ЈОШ ЈЕДАН УДАРНИ ТАЛАС ПУТНИКА

Први викенд у августу доноси нову смену туриста, па се самим тим за предстојећи викенд очекује појачани прилив путника на граничним прелазима. Дан пред први августовски викенд протиче без већих гужви, али се очекује да ће током поподнева и ноћи, коју многи бирају за путовање како би избегли врућину, доћи до појачане фреквенције саобраћаја због пристизања већег броја путника који годишњи одмор користе у августу или се са одмора враћају.

Царинска служба Србије, као и током претходних викенда у периоду летње сезоне, ради максималним капацитетом, отворене су све расположиве саобраћане траке на прелазима и ангажован је додатни број службеника како би се путници што мање задржавали. Има међутим ситуација које не зависе од темпа којим раде службеници наших пограничних служби, већ зависе од динамике рада органа суседних администрација на шта се не може утицати.

Према информацијама са терена на граничном прелазу Батровци је већ почео појачани прилив путника, па се на улазу чека око 2 сата, а на излазу око сат времена, док је у теретном саобраћају ситуација редовна и задржавања нема. На улазу за путничка возила тренутно ради 7 трака, а на излазу 4. Према речима дежурних службеника предстојећи викенд могао би означити и шпиц сезоне што се улаза у земљу тиче, након чега ће се прилив путника повећавати само на излазу.

На граничном прелазу Шид, такође се очекује повећани прилив путника који већ полако почиње, јер у жељи да смање притисак на гранични прелаз Батровци, хрватска саобраћајна полиција преусмерава део возила ка прелазу Шид. Тренутно задржавање за камионе на том прелазу траје око 30 минута, док аутомобили на улазу у земљу чекају око 2 сата. Добра вест за оне који напуштају Србију је да на излазу нема задржавања ни за теретна ни за путничка возила.

Свима који планирају путовање током предстојећег викенда саветујемо да се претходно информишу о стању на граничним прелазима и по потреби изаберу неки од мањих прелаза у близини оних најфреквентнијих и најоптерећенијих. Tренутно на нашем највећем прелазу на северу земље, прелазу Хоргош, задржавање на улазу траје око 1,5 времена, док на излазу са наше стране нема гужве и чека се свега око пола сата. Међутим, међузона између Србије и Мађарске је пуна, тако да путници који се у њој нађу чекају око сат времена како би наставили путовање. Теретни саобраћај тече без задржавања.

На прелазу Градина ка Бугарској отворено је свих 12 саобраћајних трака (по 6 у оба смера) и већ сада су све пуне. Тренутно се чека између сат и сат и по на прелазак границе. Ако је судити по чињеници да је прошле године преко овог прелаза током првог августовског викенда прошло око 150.000 путника, а само током претходна два дана више од 100.000, слична ситуација се очекује и током предстојећег викенда.

Ка Црној Гори, на граничном прелазу Гостун, тренутно нема задржавања, али се ситуација због радова на овом путном правцу и затварања појединих деоница, мења из часа у час. За викенд се очекује појачан саобраћај, тако да се путницима саветује да га уколико могу избегну, или да евентуално користе мање оптерећене граничне прелазе: Шпиљане или Јабуку.

Гранични прелаз Прешево на граници са Македонијом је као највећи прелаз на путу ка Грчкој тренутно оптерећенији на улазу, него на излазу из земље. Путници који се враћају са летовања чекају око сат времена на улазу, јер је међузона између Македоније и Србије потпуно попуњена. Боља ситуација чека оне који тек иду на море, јер је зaдржавање на излазу прелаза Прешево свега око 30 минута.