И У КИКИНДИ СЕ УНАПРЕЂУЈЕ КВАЛИТЕТ СМЕШТАЈНИХ КАПАЦИТЕТА

Кикинда је, попут свих градова и општина у Србији, била у законској обавези да се укључи у систем Е-туризам, платформу коју је креирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, са жељом да се рад угоститеља побољша. Јасмина Миланков, из Одсека за послове развоја Града Кикинде, позвала је суграђане који се баве угоститељством и туризмом да се, ако то из неког разлога још нису учинили, што пре региструју, јер је од 1. октобра ове године то њихова законска обавеза:

-Конкретно, у случају нашег града то су физичка лица која издају собе, апартмане, куће и сеоска туристичка домаћинства. Могу да са задовољством потврдим да код нас само два, три објекта нису на евиденцији, а рекламирају се на букингу. Затражићемо и од њих да се категоризују, односно да се регуструју у е-Туриста. То је једини начин на који могу да послују – подвукла је Миланков и додала да је регистрација једноставна и бесплатна, док се категоризација обавља у локалној самоуправи и кошта 870 динара по једној смештајној јединици:

-Категоризација објекта важи три године. Кад тај временски период истекне, поступак мора да се понови. У Кикинди постоји 37 угоститељских објеката, а од тог броја је 15 некатегоризовано. То значи да су предузетници или правна лица. Остали су физичка лица – казала је Миланков. Према њеним речима, само поштовање ових корака значи и легално пословање у тој бранши:

-Ми се трудимо да у Кикинду доведемо што већи број гостију, а то ћемо чинити и у наредном периоду. За тако нешто, неопходан нам је квалитетан смештај. Укупан број кревета којима располаже наш град је око 600 – прецизирала је она и осврнула се још једном на систем е-Туризам:

-Без обзира да ли су угоститељи физичка лица или хотели, пријем и одјаву туриста водиће искључиво електронски, преко рачунару. То значи да књиге гостију у папирном облику постају прошлост. Систем је добар јер скраћује време и остаје база података за сваког угоститеља. Када инострани туристи одседну у неком граду, а његови подаци се унесе у систем, добија их и полицијска станица. Нема више потребе да угоститељи иду до полицијске станице како би пријавили иностране госте пријавили – појаснила је Миланков.

Извор: Град Кикинда