ИЗЛОЖБА „ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ” У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КИКИНДИ

У Народном музеју Кикинда свечано је отворена изложба под називом „Инспирисани Италијом“, коју реализује Галерија Матице српске из Новог Сада. Изложба је посвећена српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре за своје стваралаштво проналазили у дуговековној уметничкој традицији Италије. Свечаном отварању су, поред великог броја посетилаца, присуствовали председник Градског парламента, Младен Богдан и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за образовање и културу, док је изложбу отворила заменица градоначелника, Дијана Јакшић Киурски.

“Изложба заправо треба да нам покаже колики је утицај прожимања културе различитих нација и колико једна земља може да буде важна инспирација свим оним уметницима са наших простора који су имали ту прилику да се упознају са културним наслеђен Италије. Није случајно што је то Италија јер знамо колико она обилује раскошним културним и историјским наслеђем као колевка ренесансне уметности“, рекла је Дијана Јакшић Киурски.

Изложба садржи дела настала као копије у великим европским музејима пред делима италијанских сликара, представе предела и људи настале током боравка српских сликара у Италији или композиције настале инспирисане теоријским трактатима великана ренесансе:

“Ми се трудимо да нашу уметност представимо у ширем европском контексту и у том смислу своју уметност сагледавамо некако комплексније и слојевитије. Из тог разлога је настала ова исложба јер постоји мишљење да италијанска уметност није директно утицала на српске сликаре, али се нама чинило да италијанска култура свакако јесте оставила траг, како посредно, тако и низом других могућности“, сматра управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски.

Изложба је у Галерији Матице српске реализована уз подршку Министарства културе и информисања, Италијанског института за културу у Београду и ДДОР осигурања Нови Сад.

“Изложба Инспирисани Италијом представљена је 2019. године у Италијанском институту за културу у Београду, поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије“, подсетила је кустоскиња изложбе, Станислава Јовановић Миндић.

Изложба ће у галерији Народног музеја Кикинда бити отворена до 15. августа:

“Галерија Матице српске није гостовала у Народном музеју и договор је био да ове године, када је Нови Сад престоница кутуре, Галерија гостује у Кикинди и то је круна наше колегијалне сарадње што нам је веома драго, имајући у виду да је Галерија Матице српске најбољи репрезент престоничке културе“, додала је Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

Извор: Град Кикинда