ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ – ЈАЧАЊЕ ПРИВРЕДЕ У ЧИТАВОЈ ПОКРАЈИНИ

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић боравио је данас у радној посети граду Сомбору, где се састао са градоначелником Антониом Ратковићем, с којим је разговарао о сарадњи у наредном периоду и могућностима њеног унапређења.

Посебно је било речи о областима кључним за Секретаријат – привреди, предузетништву, запошљавању, електронским комуникацијама, са посебним акцентом на старим и уметничким занатима и туризму, који је једна од најугроженијих привредних грана, услед актуелне пандемије. Разговарало се и о креирању мера подршке које ће бити обухваћене новим јавним конкурсима предвиђеним за први квартал 2021. године.

Истичући да је Град Сомбор и до сада имао добру сарадњу са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, и да је у претходне четири године око 50 милиона динара усмерено у овај град, секретар Иванишевић је рекао да сарадња увек може бити на знатно вишем нивоу, те да градоначелник има тим који може да понуди много квалитетних пројеката.

„Секретаријат у предвиђеном буџету има повећање средстава за чак 66 одсто, тако да постоји план да се око 400 милиона динара, који би требало да буду додељени путем конкурса, усмери привреди и туризму, али и око 50 милиона ресору запошљавања. Идеја коју представљамо јесте и организација инфо-дана, почетком наредне године, који ће бити намењени привредницима, а на нивоу јединица локалне самоуправе. Стога нам је потребно да нам и градоначелник Сомбора са својим тимом помогне да се окупи што већи број привредника, а сходно актуелним мерама, било путем дигиталних платформи, било уживо, како бисмо им представили програме Секретаријата, али и Развојног и Гаранцијског фонда АП Војводине, као и Развојне агенције Војводине, за подршку привреди и туризму“, рекао је Иванишевић, додајући да постоји озбиљан простор за даљу сарадњу како са Сомбором, тако и са другим локалним самоуправама на територији Војводине.

Секретар је додао да има великих могућности за сарадњу у домену туризма, с обзиром на то да је у Сомбору један од кључних проблема недостатак смештајних капацитета, а да су потенцијали велики и у погледу породичних делатности. Он је истакао да Секретаријат планира да привреду помогне у најширем смислу, узимајући у обзир субвенционисање предузетништва за набавку машина, опреме, репроматеријала, креативну, социјалну економију, док ће посебно значајне бити и већ започете активности у области женског предузетништва, како би се предузетнице што адекватније подстакле да конкуришу за средства Секретаријата и локалних самоуправа.

Секретар Иванишевић је овом приликом посетио и самосталну занатску радњу –  Сарачку радионицу „Ђуран“, као и Винарију „Вучји подрум“, које су репрезентативни пример привредног живота у Сомбору и које, свака у свом домену, овај град стављају на мапу винског туризма и поштовалаца старих и уметничких заната.