ЈЕСТИВИ БУКЕТИ ИЗ РУМЕ

Ако изаберете посао који волите нећете морати да радите ниједан дан до краја живота, изрека је коју потврђује и наша саговорница, Румљанка Љиљана Божић. Она је поред свог редовног посла започела нови хоби којим изражава креативност, а који временом постаје и додатни посао.

Видевши занимљиве букете на интернету, истражујући, нашла је курс јестиве флористике за који је добила сертификат. Ова вештина је доста популарна у Русији, а код нас се тек појављује. Након учења техника и алата, даље ради и напредује. У почетку своје букете поклања а онда лагано крећу препоруке и поруџбине.

Љиљана користи поврће, воће, цвеће и разне додатке. Намирнице сама купује, морају бити свеже и одређеног облика. Уз њену машту и неочекиване биљке делују декоративно. Па тако се доста тражи отворени бели лук, нар и кокос коме додаје рафаело куглицу. То су детаљи који пуно значе. У избору папира тражи се натрон а Љиљана радо користи и оне у боји. У букетима се могу наћи ротквице, паприке, јагоде, рузмарин, суво воће, ђумбир, јабука, штапић цимета. Људи прво реагују на визуелни доживљај и паковање, а затим мало-помало једу састојке.

Свој рад Љиљана презентује на Фејсбуку и Инстаграму. Појављујући се на прелепим фотографијама поред својих креација, оставља лични печат и препознатљивост. Битне су и реакције људи који су добили поклон и искрено се обрадовали. Најважнији састојак је заправо љубав, према свом раду, као и онога који поклања овај гест пажње. Поручује се у разним приликама, а за Осми март је имала пуно посла. Сваки букет је различит и уникатан, а приликом израде узима у обзир и коме је намењен.

rbt

 

Купци су углавном Румљани, а воли и сама да испоручује. У плану је отварање радионице, као и сарадња са средњом школом, смер за куваре. У јуну је можемо видети на румском ноћном базару где ће имати тезгу. Планира „мушке букете“ са пивом, ракијом или вином. Оно што је нама посебно интересантно и што са нестрпљењем ишчекујемо су прави војвођански, односно сремски букети са кобасицама, куленом и сиром.

rbt

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.