KAKO POVEĆATI SAMPOUZDANJE?!

Šta je samopouzdanje?

Najednostavnije rečeno to je vera u samog sebe, svoje vrednosti i stavove. 

Posmatrajte ljude iz svog okruženja koji imaju ista znanja i veštine i primetićete da neki od njih ostvaruju uspehe, a drugi ne. Ljudi sa većim samopouzdanjem imaju realne ciljeve i svoj stav. Iskazuju svoje mišljenje bez straha da li će biti prihvaćeni u društvu. Prihvataju nove stvari i prihvataju kritike. Ne dozvoljavaju da ih drugi obeshrabre.

Želite da postanete osoba koja poraze pretvara u pobede, koja u padovima ostaje hrabra, iz njih uči i dalje ih koristi kao svoju snagu. Koja je to tajna šifra samopouzdanja? I kako da zračite samopouzdanjem?  Savete  smo dobili od stručnjaka iz Pegasus Centra za razvoj ljudskog potencijala iz Novog Sada.

Samopouzdanje se uči, a možete ga izgraditi samoi vi.

Kako? 

Zamislite da ste ušli u voz koji vas vozi kroz život. Na prvoj stanici u vaš voz ulazi nepoznati putnik koji seda pored vas. Ime mu je Tuga. U kratkom razgovoru sa njom počinjete da osećate nesigurnost ali nastavljate dalje. Vrlo brzo voz se zustavlja na sledećoj stanici i dobijate nove putnike, ovoga puta Gnev, Taštinu i Ljubav.  Sa Gnevom i Taštinom nesigurnost vaša postaje sve veća. Pitate se da li vaš život uopšte ima smisla i počenjete da verujete da ste se izgubili u svom životu. U tom momentu ruku vam pruža Ljubav koja shvata vrednost Vašeg života. Prepuštate joj se i uočavate da su vaši  porazi vodili ka uspehu. Grešili ste da bi naučili, bili mudriji i sigurniji. Sada svaki osećaj u vama koji je izazvan nekim drugim faktorima (pa se osećate tužno, srećno, besno…) je prolazan. To su samo vaše trenutne emocije. Pravi osećaj samopouzdanja krije se u vama samima, a proizilazi iz duboke vere i ljubavi u ono što radite.

Na samopouzdanje utiču predhodna iskustva i doživljaj samog sebe. Pogledajte iza sebe i shvatite šta ste sve postigli do sada u životu. Napišite listu od deset vaših ličnih i poslovnih uspeha. Na ovaj način ćete uspeti da fokus stavite na ono u čemu ste uspeli  i samopouzdanje će rasti.

 Zaustavite negativne i opterećujuće misli, koje utiču na vaše samopoudanje. Usredsredite se na ono što istinski želite da postignete. Zažmurite i 3 minuta zamišljajte kako dostižete svoj cilj.

Imajte cilj, on će vam pomoći da smanjite nesigurnost ali samo ukoliko je realan, dostižan, merljiv i pravovremeni. Obećajte sebi da ćete dati sve od sebe kako biste dostigli cilj.

Kada jasno sebi kažete šta želite da postignete, kakva osoba želite da budete na poslovnom i ljubavnom planu napravili ste veliki korak do uspeha. Vrata će vam se sama otvarati jer vi sada odišete samopouzdanjem, znate šta želite i verujete u sebe. Ponosno koračate kroz život jer više niko ne može da vam usadi osećaj manje vrednosti, ne može jer vi ne pristajete.

Za vojvodjanske.rs : Jelena Veselinović, Master menadžer ljudskih resursa