КАРМИНА БУРАНА, ПОСЛЕДЊИ ПУТ У СЕЗОНИ, 4. МАЈА

Популарна сценска кантата Кармина бурана биће изведена последњи пут у овој сезони у суботу, 4. маја на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова.

Стиховима „О, Фортуна, променљива више него што је месец млад, каткад растеш, каткад падаш, носиш срећу или јад“, почињу профане песме за солисте и хор, уз пратњу оркестра. Магијске слике Кармине буране у покрету оживљава скоро 150 учесника – оперски солисти, чланови хора и балетског ансамбла СНП-а. Примарну улогу имају стихови из 13. века о пролећу и љубави што дају животну радост, а Карл Орф је према тим стиховима 1937. године компоновао величанствену сценску кантату у којој се огледају његова склоност ка упадљивим ритмичким ефектима. Ову кореографски сложену музичку представу, за коју већ девет година не јењава интересовање публике, режирала је Соња Вукићевић, у кореографији Леа Мујића, диригује Микица Јевтић, сценографију је урадио Миодраг Табачки, костиме Мирјана Стојановић Маурич. У улогама су оперски солисти: Дарија Олајош Чизмић (Сопран), Игор Ксионжик (Тенор) и Васа Стајкић (Баритон). Учествују: Мина Радовић (Фортуна), солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере и деца Балетског студија „Луденс“ из Новог Сада.

Поводом ускршњих и првомајских празника, улазнице су у продаји од 16. априла на Билетарници СНП-а по промотивној цени од 200 динара.