КИКИНДА: ГРАДСКА СЛАВА ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНА, ИЗАБРАН НАЈБОЉИ СЛАВСКИ КОЛАЧ

Слава Града Кикинде, летњи Свети Никола, обележена је у складу са и даље важећим здравствено-хигијенским мерама. Литија није прошла тргом и централним градским улицама, али су градоначелник Павле Марков и верници присуствовали литургији. У пратњи свештенства СПЦ, верници су прошетали око храма Светог Николе. У Градској кући обављено је свечано резање славског колача. Кум овогодиње славе био је Миливој Лињачки, члан Градског већа. Домаћину славе, куму, званицама, али и свим грађанима, славу су честитали јереј Никола Мишковић, старешина храма Светог оца Николе и отац Бобан Петровић, старешина цркве Светих Козме и Дамјана:

– Овај дан емотивно сам доживео, јер ме подсећа на претходне године проведене овде. Сећам се људи који су задужили овај град и овај дан, али и мене као свештеника. Кад то кажем, мислим на бившег председника општине и великог човека, др Бранислава Блажића. Богу се молим да његова душа почива у миру- рекао је отац Бобан Петровић и констатовао да је, како је нагласио, у Србији још увек мало градова слави крсну славу. Домаћин славе Павле Марков, градоначелник Кикинде, признао је да су га гануле речи овог свештеника:

– То може само додатно да нас мотивише да Кикида буде још лепша и развијенија. Због познате ситуације, изостали су бројни важни гости, али сам уверен да ћемо следеће године имати литију. Свим суграђанима честитам летњег Светог Николу- саопштио је Марков и најавио да ће следеће седмице уручити Видовданске награде фирмама, организацијама и појединцима који су помогли да се наш град избори са епидемијом вируса корона. Градска управа је поводом обележавања славе града, летњег Светог Николе, расписала конкурс за најбољи славки колач. У конкуренцији 18 славних колача, по оцени стручног жирија, најбољи је припремила Марија Накрајкућин из Удружења жена СПС:

– Колаче правим зашто што их волим, а по први пут сам тријумфовала. Победнички славски колач направила сам по рецепту једне баке- рекла је она. Награда за најбољи изглед славског колача припало је Стани Ристић из Удружења жена “Нарцис” из Нових Козараца, док је признање за најбољи укус заслужио Дом ученика “Никола Војводић.

Извор: Град Кикинда