КИКИНЂАНИМА ПРЕДСТАЉЕН РАД ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ УМЕТНИЧКОГ СТУДИЈА „РАДОВАН ТРНАВАЦ МИЋА“ ИЗ ВАЉЕВА

У Галерији “Тerra“ у Кикинди отворена је изложба и уједно представљен рад Интернационалног уметничког студија “Радован Трнавац Мића“ из Ваљева. Представљени су радови 16 уметника из Србије, Црне Горе, Америке, Швајцарске, Бугарске, Аустралије, Северне Македоније и Енглеске. Кикинска “Тerra“ и ваљевски Студио недавно су потписали споразум о дугорочној сарадњи и на тај начин започета је размена уметничких продукција насталих у оквиру програмских активности. Отварању изложбе присуствовала је и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Размена знања и искуства од велике је важности, тако да је сарадња ове две институције које имају међународни карактер изузетно битна јер могу да раде на умрежавању и стварању нових контаката и пројеката. Град Кикинда свакако ће подржати било који вид сарадње и допринети још бољем контакту установа културе“, рекла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

Кикиндска “Тerra“ недавно се представила ваљевској публици изложбом скулпура у теракоти галеријског формата:

“Била је ово лепа прилика да ми угостимо у нашем галеријском простору госте из Ваљева и тако мзакључимо ову излагачку сезону 18. по реду. Колекција представља однос између најчешће међународних уметника са освртом на приказ рада у локалним сценама. Лепом сарадњом направили смо мост између наших градова што значи да публика може да очекује још много лепих пројеката“, истакла је Верица Немет, историчарка уметности.

Ваљевски студио до сада је угостио преко 350 значајних уметника из бројних земаља:

“Потрудили смо се да Кикинђанима представимо само један део онога што радимо јер ми имамо специфичну делатност, с обзиром на то да се бавимо излагањем интернационалних уметника који обавезно оставе своја дела за нашу колекцију. Нама је циљ да та колекција буде представљена публици у целој Србији, на тај начин промовишемо своју институцију, али и град Ваљево, који знатно улаже у културу. Ове године започели смо сјајну сарадњу, тако да се надам да ће се она наставити и наредних година како би имали још овако лепих пројеката које реализујемо заједно са кикиндским Центром“, истакла је Мирјана Мојић, директорка Интернационалног уметничког студија “Радован Трнавац Мића“ из Ваљева.

Извор: Град Кикинда