КОНЦЕРТИ И ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ОВОГ СЕПТЕМБРА ОНЛАЈН

Завршено је снимање концерата који ће, у оквиру програма шестог Пећиначког културног лета, током септембра бити емитовани онлајн путем званичног ЈуТјуб канала пећиначког КЦ.

Генерални покровитељ једне од највећих културних манифестација на територији пећиначке општине, коју организује Културни центар, је локална самоуправа која је, по речима председника општине Пећинци Синише Ђокића, и ове године, када навршава 6 деценија постојања, издвојила значајна средства за реализацију културно-уметничких и образовних садржаја.

„Драго ми је што је Културни центар у ситуацији када се суочавамо са емидемијом изазваном вирусом корона пронашао начина да реализује програме у оквиру Пећиначког културног лета. Локална самоуправа сваке године издваја све већа средства када је у питању ова манифестација и тако ће бити и у наредном периоду поготову када се говори о улагању у децу и младе, којима иначе посвећујемо велику пажњу путем низа мера активне популационе политике. Желимо да ову популацију привучемо да се што више баве културом и спортом, а то могу у установама културе и спортским организацијама у нашој средини, и тиме им омогућимо да проведу време уз квалитетне садржаје“ – истакао је Ђокић.

По речима директора пећиначког КЦ Јована Деврње претходних месеци пажљиво се пратила епидемиолошка ситуација, те је с тога одлучено да се Пећиначко културно лето ипак организује онлајн.

„С обзиром на епидемиолошку ситуацију са којом се суочавамо, ове године смо се одлучили да смањимо обим програма што не значи да су мештани наше општине ускраћени за културно-уметничке и образовне садржаје, с обзиром да смо за њих припремили неколико концерата и позоришну представу. Све програме смо снимили уз минималан број учесника на отвореном простору у Пећинцима. Путем нашег ЈуТјуб канала сви садржаји биће приступачни за све поштоваоце културе у свих 15 насеља и шире“ – рекао је Деврња.

Већ у недељу 6. септембра од 20.00 часова путем званичног ЈуТјуб канала најмлађи ће уживати у композицијама из анимираних филмова Волта Дизнија које ће извести млада вокална солисткиња, позоришна и гласовна глумица Ирина Арсенијевић из Шимановаца уз пратњу маестралног квартета „Маестре“ из Сремске Митровице, кога чине: за клавиром Душанка Гавриловић и Милда Кузминац, флаута Јелена Влаовић и тамбурица Зорица Опачић. Иначе, шеснаестогодишња Ирина је ученица средње Музичке школе „Станковић“ у Београду, опробала се у значајњим музичким такмичењима у земљи, а београдској и новосадској публици позната је по главним улогама у мјузиклима „Ени“ и „Петар Пан“.Ирина се бави и глумом и синхронизацијом анимираних и играних филмова на српски језик („Мала госпођица Дулитл“, „Ралф растура Интернет“, „Аладин“, „Снежана и седам патуљака“, „Златокоса и разбојник“).

Онлајн Пећиначко културно лето наставља се у недељу, 13. септембра у истом термину на званичном ЈуТјуб каналу када ће премијерно бити емитован Концерт духовне и етно музике у оквиру којег ће се представити апсолвенткиња Факултета музичке уметности у Београду на одсеку за дириговање Бојана Радивојевић из Брестача уз пратњу Недељка Анђелића и Тамаре Топаловић, а поводом јубилеја 500 година од смрти Свете Мајке Ангелине, која је једно време боравила у Купинову.

Љубитељи тврђег звука треће недеље у месецу, 20. септембра биће у прилици да прате концерт ЕX-YU рок музике на којем ће наступити Лидија Домазет из Шимановаца, која је своје музичко образовање стекла у Загребу на одсеку за соло певање и клавир и учествовала у једном од најпознатијих музичких такмичења „Никад није касно“, а током концерта прате је чланови “Логин бенда“ из Добановаца.

Последње недеље у месецу, 27. септембра за љубитеље позоришне уметности КЦ је припремио комедију „Женска посла“ насталу у оквиру пројекта „Позориште на селу“ по текстовима Душка Радовића у режији Слободана Станковића. У представи играју чланице Драмске секције пећиначког КЦ Мерима Радивојевић, Јелена Недељковић и Катарина Добрић.

ПРОГРАМ 6. ПЕЋИНАЧКОГ КУЛТУРНОГ ЛЕТА

НЕДЕЉА 06.09.2020.

КОНЦЕРТ ПОСВЕЋЕН КОМПОЗИЦИЈАМА ИЗ АНИМИРАНИХ ФИЛМОВА ВОЛТА ДИЗНИЈА

ИРИНА АРСЕНИЈЕВИЋ И КВАРТЕТ „МАЕСТРЕ“ СРЕМСКА МИТРОВИЦА

НЕДЕЉА 13.09.2020.

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ И ЕТНО МУЗИКЕ

БОЈАНА РАДИВОЈЕВИЋ УЗ ПРАТЊУ НЕДЕЉКА АНЂЕЛИЋА И ТАМАРЕ ТОПАЛОВИЋ

НЕДЕЉА 20.09.2020.

КОНЦЕРТ ЕX-YU РОК МУЗИКЕ

ЛИДИЈА ДОМАЗЕТ И „ЛОГИН БЕНД“ ДОБАНОВЦИ

НЕДЕЉА 27.09.2020.

КОМЕДИЈА „ЖЕНСКА ПОСЛА“

ДРАМСКА СЕКЦИЈА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ПЕЋИНЦИ

ТЕКСТ: ДУШКО РАДОВИЋ / РЕЖИЈА: СЛОБОДАН СТАНКОВИЋ

ИГРАЈУ: МЕРИМА РАДИВОЈЕВИЋ, ЈЕЛЕНА НЕДЕЉКОВИЋ, КАТАРИНА ДОБРИЋ

Извор: Општина Пећинци