КУПЉЕН НОВИ КАМИОН ЗА ПРЕВОЗ АБРОЛ КОНТЕЈНЕРА – ПУШТЕНА У РАД НОВОИЗГРАЂЕНА ПРЕТОВАРНА СТАНИЦА

У циљу очувања животне средине и успостављања лепшег, чистијег, здравијег и зеленијег окружења за своје грађане Општина Рума реализовала је неколико важних еколошких пројеката.

Затворена је градска депонија, смеће се сада одвози на регионалну депонију Срем-Мачва, изграђена је и претоварна станица за прихват и сепарацију отпада, а захваљујући великим буџетским улагањима модернизована је механизација ЈП „Комуналац“.

Улагања се настављају и ове године па је тако за потребе ЈП „Комуналац“, односно, превоза смећа на регионалну депонију Општина Рума купила нови камион са приколицом за превоз аброл контејнера.

Поред камиона претходно су набављени и аброл контејнери капацитета 35 кубика, па је тако омогућен превоз 70 кубика отпада у једној тури до регионалне депоније „Срем – Мачва“.

Тим поводом претоварну станицу која се налази на јужном ободу града, тик уз азил ЈП „Комуналац“, обишла је председница Општине Рума Александра Ћирић заједно са заменицом Биљаном Поповић Јовановић.

Купили смо камион са аутоподизачем за аброл контејнере,пре тога смо набавили и четири велика аброл контејнера. Захвајуљући овом улагању и чињеници да ће се смеће са ове претоварне станице одвозити на регионалну депонију имамо могућност да тотално санирамо и рекултивишемо нашу градску депонију. Тај посао планирамо да урадимо уз помоћ Министарства заштите животне средине. Конкурс је тренутно у току, ми смо конкурисали и надамо се да ћемо наредне две до три године на том простору имати једну зелену и лепу површину која ће бити на понос свих нас Румљана, али и свих људи који пролазе поред Руме или долазе у наш град„, изјавила је председница Ћирић.

Директор ЈП „Комуналац“ Драган Панић подсетио је да је поред новог камиона, аброл контејнера набављен и утоваривач па је тако све спремно за почетак одвожења смећа у пуном капацитету.

Чим прође вашар организоваћемо се и кренућемо са довожењем смећа из контејнера из месних заједница и из града и овде истоварати, претоварати у аброл конејнере. 35 кубика је капацитет једног аброл контејнера тако да практично у једној тури можемо да превеземо седамдесетак кубика. Радићемо колико буде смећа. Ја се надам да ће бити што мање, али колико год да буде грађани ће имати прилику овде да доносе своје комунално смеће, истоварају, ми ћемо то превозити, чистићемо, тако да више не би требало да имамо оних проблема које смо имали до сада„, рекао је Панић.

Прве процене указују да ће се на дневном нивоу у аброл контејнерима превозити од 150 до 200 кубика смећа до регионалне депоније.

Овде није крај улагањима у ЈП „Комуналац“, планирана је и куповина дробилице, па ће тако сав кабасти материјал, шут од рушења кућа, моћи да се уситни и у форми гребаног асфалта искористи нпр. за насипање атарских путева.

Извор: Општина Рума