ЛИКОВНИ АМАТЕРИ ИЗЛОЖИЛИ РАДОВЕ У СРБОБРАНУ

У Галерији Дома културе Србобран свечано је отворена Зонска смотра ликовних уметника аматера Војводине. Посетиоци Дома културе наредних дана имају прилику да виде 21 рад ликовних аматера из Бачке Паланке, Бача, Бачког Петровца, Беочина, Врбаса, Жабља, Новог Сада, Темерина и Србобрана, које је одабрао селектор изложбе мр Миле Игњатовић, историчар уметности из Новог Сада.

„Дуги низ година сам укључен у рад са аматерима и могу да кажем да је аматерска уметност код нас у последњих двадесетак година добила статус грађанства, иако у неким уметничким круговима постоји и даље ниподаштавање када се говори о аматерима. Не делим то мишљење и веома је танка линија између аматеризма и академске уметности. При избору сам имао концепт да буду заступљени радови из што више техника и тема. Изложени радови су веома добри и имао сам тежак задатак да изаберем два која иду на Покрајинску смотру“, рекао је Игњатовић.

Прилику да буду изложени и на Покрајинској смотри ликовних уметника аматера Војводине, која ће бити организована у Бачкој Паланци, добили су радови Војислава Милошева и Естер Киш.   

Сава Мучибабић, секретар Савеза уметничких стваралаца аматера Војводине, истакао је пандемија COVID 19 јесте смањила број аматера који су послали своје радове, али да квалитет није изостао и било је веома тешко изабрати оне најбоље. „Било би одлично када би имали толико велику галерију да у њој изложимо све радове који се појаве у току једне године и то би била највећа ликовна манифестација на свету, али то је немогуће. Селекција је неопходна и она увек представља лични став, али нема сумње да се и ове године доста радило и да поново имамо одличну изложбу“, рекао је приликом отварања Мучибабић.

Извор: Општина Србобран