„МАЈЧИНО МЛЕКО НИШТА НЕ МОЖЕ ЗАМЕНИТИ“

Са жељом да промовише дојење, најздравију исхрану беба чији се бенефити протежу кроз цели живот, србобранско Друштво за борбу против шећерне болести „Плави круг“ било је јуче домаћин стручног предавања на тему Подршка дојењу, развој и породична нега новорођенчета. Пројекат који због своје важности има национални карактер, подржава и Покрајински секретаријат за здравство,  а предавачице, др Гордани Иванов, педијатар неонатолог у Клиничком центру Војводине и регионални координатор за Војводину при Националном програму за подршку дојењу, те Јулија Ђисалов, приближиле су окупљеним мајкама, трудницима, радницима Дома здравља „Др Ђорђе Бастић“ и другим, информације о правилној исхрани детета и благодетима дојења и за дете и за мајку.

„Овај програм спроводи се од јула 2018. године. Клиника за гинекологију и акушерство је база одакле крећу сви семинари, а они ће трајати до 2021. године, до када планирамо да едукујемо сво здравствено особље које ради при породилиштима и домовима здравља, са децом и породиљама, а жеља нам је да на овај начин укључимо и ширу друштвену заједницу која ће нам помоћи да на најбољи начин промовишемо нешто што је исконско, здраво и лепо, а то је дојење. Напретком технологије и размаженошћу данашњих младих људи, где спадају и младе мајке, траже се начини како би се олакшали неки животни процеси и све убрзало, а са циљем да се има више времена за себе и да нам живот постане једноставнији, што доводи до тога да се прекида са дојењем врло рано. Тада се уводе разне хране које би требале да замене мамино млеко, али срећом та појава није масовна. Мајке инстиктивно желе да доје и тако свом новорођенчету дају најбољу могућу храну. Ништа не може да замени мајчино млеко, а препорука је да се са дојењем не престаје до шестог месеца, а ако здравствени и други услови дозволе са дојењем се треба наставити до друге године живота детета. Како би се мајке подржале у томе да доје, потребно је подучити их, објаснити им зашто, али такође треба едуковати и њихове породице, како би и они пружили подршку тој мајци“, рекла је др Иванов.

Подаци којима располаже Клинички центар говоре да 12,8% деце сиса до 6 месеци, такозвано искључиво или ексклузивно сисање, што искључује било какве додатке, односно дете уноси само мајчино млеко. Неких 40% сисају до 5 месеци и имају дохрану, а стратегија програма је да се повећа проценат деце која имају искључиво сисање, где нема дохране, воде, чајева нити било чега другог сем мајчиног млека. Наравно ово важи само за оне мајке и децу код којих то здравствени услови дозвољавају.

Јулија Ђисалов, оснивачица Удружења „Baby friend“ из Новог Сада, истакла је да ово удружење спроводи акцију подршке дојењу свих 365 дана у години. „Тренутно смо у 40. недељи, а њу увек обележавамо као Националну недељу подршке дојењу, док је Светска недеља увек прва у августу. Ми се заиста трудимо да обележимо обе недеље дојења, међутим тим интензитетом би требало да се ради целе године баш због податка да мајке доје своју децу до 6 месеци у свега 12,8% случајева. То је један заиста поражавајући податак. Разлог за то је што мајке чим наиђу на прву препреку за дојење размишљају да одустану. Некад је то маститис, некад рагаде, можда је у питању недостатак млека или је у питању скок у развоју детета, чим се нешто од тога појави, а мајка је уморна или исцрпљена, она може почети да размишља о томе да одустане, а најгоре од свега је што породица крене да је подржава, како би јој било лакше. Овим програмом покушавамо да едукујемо људе да истрају у дојењу и пруже подршку породиљи. Нашим предавањем желимо да скренемо пажњу, нарочито у мањим срединама где не постоје развијене школе за труднице и где мајке немају довољно информација о томе колико дуго и како заиста треба дојити децу. Дојење је најприроднија ствар на свету, апсолутно не би требало да се премишља око тога да ли дојити или не, и баш зато на овим предавањима нећемо говорити о свим разлозима због којих се престаје, већ напротив, скрећемо пажњу на све благодети, чиме желимо да мотивишемо читаву породицу која треба да оснажи трудницу и младу мајку“, рекла је Јулија Ђисалов.

Извор: Општина Србобран